Učenici šabačkih seoskih i gradskih osnovnih škola, učestvovali su u radionici i predavanju na temu “Bezbednost na Internetu i društvenim mrežama” u Centru za stručno usavršavanje Šabac. Predavanje je pre oko sto učenika petog,šestog, sedmog i osmog razreda održala Katarina Jonev.

Gde su naša deca danas i kako provode svoje vreme? Odgovor znamo – na Internetu. Tu počinje ozbiljna priča, predavača i edukatora Katarine Jonev – analitačara politika sajber bezbednosti i edukator na temu zaštite dece i mladih na Internetu .

Cilj predavanja i radionice je podizanje svesti o problemu nasilja na internetu kao i uočavanje problema i opasnosti koje mogu da zadese najmlađe na društvenim mrežama.

Na slikovit način, pokazivajući deci primere potencijalnih opsnosti sa kojima se mogu susresti na društvenim mrežama, ali i primere onih koji su se dogodili – šabački osnovci su pažljivo slušali i učestvovala aktivno u predavanju, što je najbitnije. Da i sami ne bi postali nekom i nekada meta.

“Ako smo od njih deset, doprli do troje večeras, na putu smo do potencijalne promene. Suština je sledeća – sve ono što su Vas učili roditelji kada ste bili mali, npr: ne razgovaraj sa nepoznatima, ne otvaraj vrata nekome koga ne poznajes, ne govori svoje ime, ne sedaj u automobil sa osobama koje ne znaš….Sve to, tu osnovu kućnog i porodičnog vaspitanja treba promeniti u na Internetu i društvenim mrežama. Najteže je deci objasniti da ne treba da prihvataju zahteve za prijateljstvo od osoba koje ne poznaju. Nažalost, veliki broj dece misli da ako ima veliki broj prijatelja i pratilaca po društvenim mrećama i veliki broj lajkova da to znače da su popularni, uspešni, a ne shvataju koliko opasnosti leži u komunikacijama sa nepoznatima. Nikada ne zna ko može biti sa druge strane profila. Hvala Centru za strucno usavrsavanje Sapca na inicijativi i pozivu da odrzim predavanje o ovako bitnoj temi za nasu decu – zaključila je Katarina”.

Predavanje u CSU Šabac: BEZBEDNOST NA INTERNETU I DRUŠTVENIM MREŽAMA