Katarina Jonev je autorka dve knjige:

  1. Bezbednost dece na internetu i društvenim mrežama,
  2. Uticaj mobilnih telefona na razvoj dece (e-book).

Bezbednost dece na internetu i društvenim mrežama – vodič za roditelje

Cilj knjige ,,Bezbednost dece na internetu – vodič za roditelje’’ je promovisanje sigurne upotrebe interneta i društvenih mreža među decom i mladima kao i pružanje smernica roditeljima da lakše razumeju i ukažu da potencijalne opasnosti koje vrebaju iz virtuelnog prostora.

Vodič za roditelje je podeljen u 6 poglavlja i pruža odgovore na najčešće nedoumice koje roditelji imaju kada je u pitanju virtuelni prostor. Roditelji treba da se upoznaju sa digitalnim rizicima, nasiljem na internetu, zavisnosti od video igrica, da znaju kome da se obrate za pomoć u slučaju da se nešto desi.

<<< detaljnije >>>

Uticaj mobilnih telefona na razvoj dece

Cilj ebooka  ,,Uticaj mobilnih telefona na razvoj dece” je da sagleda aspekte korišćenja mobilnih telefona u predškolskom uzrastu kao i da na osnovu istraživanja i studija analizira zašto decu (ne) treba izlagati ekranima u ranom uzrastu.

Želim da Vas ohrabrim i usmerim kako da nove tehnologije uvedete postepeno u život svog deteta, kako da ga naučite da je pravilno koristi i kako da iskoristi sve prednosti virtuelnog prostora. Uz sve pozitivne aspekte koje takođe u ebooku navodim, želim da prikažem i negativan uticaj mobilnih telefona, a posebno video igrica, na razvoj deteta. Internet zavisnost, zavisnost od igrica, zavisnost od mobilnog telefona su moderni oblici zavisnosti i sve više roditelja i dece upada u začarani krug preteranog korišćenja.

Odrastanje dece u digitalnoj eri postavlja nove izazove pred roditelje ali i pred decu. Potencijal novih tehnologija je veliki, ali postoje i određene opasnosti koje ne smemo da ispustimo iz vida. Tehnologija je prisutna u životima ljudi zbog bržeg i jednostavnijeg obavljanja svakodnevnih zadataka.

<<< detaljnije >>>