Da li ste znali da na dnevnom nivou platforma YouTube ima oko dve milijarde korisnika? U stotinama hiljada se broje novi klipovi koji se svakodnevno postavljaju na ovu mrežu. I nisu svi videi prilagođeni deci, naručito deci ispod 10 godina.

Da li je Youtube Kids rešenje?

2015.godine pokrenuta YouTube Kids platforma namenjena deci uzrasta do 9 godina sa ciljem da se stvori bezbedno virtuelno okruženje sa sadržajima filtriranim za decu ovog uzrasta. Aplikacija Jutjub Kids se može instalirati na smart telefonu ili tabletu, ali nije dostupna kao aplikacija za računare

Ipak, godinama unazad mediji često izražavaju zabrinutost stručnjaka koliko je zapravo Youtube Kids platforma bezbedna za decu?

Lično me je ova tema zaintrigirala kada mi je pre nekoliko dana iskočio video na Instagramu u kome čovek objašnjava da ova platforma nije bezbedna i da su deca i na ovoj platformi izložena neprimerenom i neadekvatnom sadržaju. Konkretno je naveo da postoje crtaći gde su glavni likovi striptizete, da je neko uploadovao crtaće gde se u Patrolnim šapama promovišu suicidne misli, da pojedini likovi simuliraju seks, pa čak je neko postavio i crtane Pepe Praseta koji su neprimereni. Dok roditelji misle da je detet bezbedno jer gleda svoj omiljeni crtani film, neko je zapravo postavio video koristeći glavni lik ali sa pogrešnim namerama. Sa mojim daljem istraživanjem saznajem da se čak ide toliko daleko da se i Miki Maus i Diznijevi junaci predstavljaju neprimereno, postoje i klipovi sa sudarima automobila koji su nasilni, klipovi koji imaju za cilj da preplaše decu (npr veeeeliki pauk koji juri dete da ga pojede).

Predatori nikada ne spavaju!

Sa druge strane, po nekim podacima ogroman broj predatora je prisutan na platformi kreirajući lažne naloge i kroz komentare ispod klipova ulaze u komunikaciju sa decom.

Istina je da postoji ogroman broj edukativnih kanala namenjenih deci, gde se podstiče razmišljanje, kreativnost, stiče znanje i veštine. Međutim, moramo biti svesni i negativne strane! Prema medicinskim stručnjacima, neprimeren sadržaj negativno utiče na mozak u razvoju i toga moramo da budemo svesni.

Nećemo se ovom prilikom baviti pitanjem da li deci treba davati telefone ili ne naručito ako je reč o deci do 4 godine, to je odluka roditelja ali uvek apelujem da se moraju stvoriti zdrave granice korišćenja i da roditelj mora da zna šta dete gleda, nebitno da li je u pitanju dvogodišnjak ili desetogodišnjak!

Postoji li rešenje?

Kada je reč o Youtube Kids platformi, šta roditelji mogu da urade:

  • Kada ste preuzeli aplikaciju i instalirali je, prikazaće vam se ekran sa osam polja, sa slikama iz popularnih emisija, serija i crtaća za decu. Ikonice iznad svakog polja označavaju o kakvim vrstama video klipova se radi u toj kategoriji – ikonica televizora se odnosi na zabavni program, dok sijalica označava edukativni sadržaj. Postoje i muzički programi i opcije kako biste vršili pretragu i našli neke sadržaje koji mogu da budu interesantni, kako vama tako i vašim mališanima. Vaše dete može ručno da klikne ili ukuca neki pojam.
  • imaju mogućnost da ograniče ono što deca gledaju samo na sadržaje koje su sami prethodno odobrili, pa nakon što izaberu opciju “approved content only,“ dete neće moći samostalno da pretražuje platformu.
  • sadržaj, mogu dodatno da prilagode unoseći svoje predloge za restrikciju i zabranu gledanja.
  • aplikaciju je moguće zaštititi lozinkom, kako bi roditelji svoje mogućnosti u aplikaciji zadržali samo za sebe, a moguće je i ograničiti vreme trajanja pregleda u aplikaciji, nakon čega je potrebno uneti lozinku, da bi se gledanje nastavilo i dalje.

Kad prvi put pokrene aplikaciju roditelj ima mogućnost da kreira različite profile dece, prati istoriju gledanja, uključi tajmer, prijavi video snimke, koji nisu primereni za decu i tako smanji mogućnost da se takav i sličan video pojave opet, blokira određene profile i tipove videa, ograniči detetu pretragu, omogući pregled videa i na TV-u ili većem ekranu, kao i da odobri određeni sadržaj da se učitava češće.

YouTube Kids nije savršena aplikacija. Iako mala, ipak postoji šansa da će dete tu i tamo videti i neki video koji je neprimeren. Ali je svakako mnogo bolja i bezbednija solucija po decu od standardnog YouTube-a.

DA LI JE YOUTUBE KIDS BEZBEDAN ZA DECU?