Najmanje jedno od petoro dece žrtva je seksualnog nasilja tokom detinjstva. Prema podacima globalnog istraživanja iz 2021.godine, od više od trećine ispitanika tokom detinjstva zatraženo je da učine nešto seksualno eksplicitno na internetu, a više od polovine ispitanika doživelo je neki oblik seksualnog zlostavljanja na internetu.

Mom's Experience with Online Sexual Predators As a Young Girl | SharonSelby.com | Child Anxiety

Seksualna eksploatacija dece na internetu se odnosi na korišćenje interneta ili komunikacionih tehnologija kao metoda za olakšano seksualno zlostavljanje dece i adolescenata. Od slanja i distribucije slika i snimaka dece drugima (svojim vršnjacima ili starijim osobama), izloženost pornografskom sadržaju, uznemiravanja dece slanjem eksplicitnih materijala, pa do organizovanja i snimanja seksualnog zlostavljanja dece i kasnije prodaje tih snimaka zainteresovanim kupcima na internetu, lascivna komunikacija putem poruka…pregršt je metoda seksualne zloupotrebe dece na internetu. A same brojke žrtava su alarmantne!

RIZICI I POTENCIJALNE OPASNOSTI

Deca i mladi su pod rizikom jer često ne shvataju potencijalne opasnosti, suviše se otvoreno postavljaju na društvenim mrežama, komuniciraju sa nepoznatima a uz sve benefite koje je digitalni svet omogućio, nažalost, povećano je i prisustvo onih koje žele deci da naude i zloupotrebiće onlajn okruženje za seksualno iskorišćavanje maloletnika.

Internet omogućava lak i često privatan pristup deci na različitim platformama (sajtovi, čet sobe, društve mreže, video igre). Nikada nije bilo lakše seksualnim prestupnicima da kontaktiraju svoje potencijalne žrtve, podele slike i podstaknu druge da počine slična krivična dela. Internet olakšava aktivnosti prestupnika obezbeđujući jednostavno i brzo sredstvo komunikacije koje omogućava osobi da ostane anonimna i/ili kreira lažne identitete.

Kao što sam već istakla, deca mogu biti viktimizovana kroz proizvodnju, distribuciju i korišćenje materijala seksualnog zlostavljanja, pri čemu zlostavljači pokušavaju da ih nagovore odnosno podstaknu da deca sama takav materijal kreiraju ili da ih namame na susret u stvarnom svetu gde može doći do seksualnog iskorišćavanja.

Znam kako se osećate dok ovo čitate. Kao da vas je neko šutnuo u stomak. Imate sigurno i knedlu u grlu i lomite se da prestanete sa čitanjem. Nemojte. Nemojte jer je vaše dete na internetu, treba da znate na koje sve probleme može da naiđe!

Kao majka i kao stručnjak za bezbednost dece na internetu pozivam vas da se priključite projektu organizacije ,,Justice Initiative” iz Švajcarske koja želi da na Evropskom kontinentu napravi promenu!

Potpisivanjem peticije u znak podrške predlogu EU za bolju prevenciju i borbu protiv seksualnog zlostavljanja dece, podržavate mere koje uključuju:

  • Zakonsko obavezivanje provajdera onlajn usluga, uključujući platforme društvenih mreža, da spreče, otkriju i prijave seksualno zlostavljanje dece na njihovim kanalima i uklone materijal o seksualnom zlostavljanju dece,
  • Jačanje borbe protiv seksualnog zlostavljanja dece širom Evrope,
  • Osiguravanje neophodne podrške i pravde za žrtve i za one koji su preživeli seksualno zlostavljanje kao deca.

POTPIŠITE PETICIJU!

Link za peticiju je ovde:

https://bit.ly/BezbedanInternetZaDecu

Potpišite online peticiju, podelite sa prijateljima i pridružite se borbi za bezbedan internet za svu našu decu!

Izuzetno mi je važno da podignem svest roditelja i celog našeg društva o seksualnoj eksploataciji dece na internetu jer su deca su najaktivnija i najranjivija grupa korisnika interneta i društvenih mreža! Stoga sam pristala da postanem Ambasador projekta za našu zemlju i da u danima koje dolaze pričam o ovoj izuzetno osetljivoj temi, ali neophodnoj jer želimo da naša deca budu bezbedna!

I JOŠ JEDNOM – POTPIŠITE PETICIJU!

Potpišite peticiju i podržite da se zaustavi seksualno iskorišćavanje dece na internetu!

https://bit.ly/BezbedanInternetZaDecu

Zaustavimo iskorišćavanje dece na internetu!