U Srbiji je zbog širenja koronavirusa proglašeno vanredno stanje na teritoriji cele zemlje. Obustavljena je nastava u osnovnim i srednjim školama, fakultetima, a ni vrtići neće raditi. Učenici su van školskih klupa ali školska godina teče – nastavni program se prati putem televizije.

Coronavirus – road sign information message
Roditelji, ograničite detetu vreme sa mobilnim telefonom!

Deca ne treba da odlaze u posete bakama i dekama, sportski klubovi, kursevi jezika, škole muzike zatvoreni, trenizi i mnogobrojne aktivnosti do daljnjeg odloženi. Nije preporučljivo ni da se vreme provodi u parkovima. To dovodi do situacije da će deca u narednom periodnu mnogo vremena provoditi ispred ekrana (ne samo televiziji gde prate gradivo i uče) već i ispred mobilnih telefona i računara. Roditelji moraju da obrate pažnju i ne dozvole da njihovi mališani previše vremena provode sa digitalnim tehnologijama.

Kako ograničiti detetu vreme koje provodi za mobilnim telefonom i računarom?

Mnogi roditelji se pitaju šta da preduzmu po ovom pitanju. Ima i onih koji ovome ne pridaju previše značaja, što je velika greška. Zbog prekomerne upotrebe novih tehnologija, istraživanja su pokazala da sve više dece ima problem. Istraživanja pokazuju i sledeće: učestalo korišćenje smartfona utiče na pažnju i koncentraciju, pamćenje, izaziva preopterećenost, neusredsređenost, utiče na samopouzdanje, gubitak kontrole, pojavu depresije i anksioznosti, problem razlikovanja bitnog od nebitnog sadržaja, utiče na san i vid, na poimanje sveta i situacija oko nas. Preterano korišćenje smartfona, tableta, laptopa, i prisustvo na društvenim mrežama šteti posebno osnovcima, a mogu se razviti i zavisnosti od interneta i od igranja video igrica.

Roditelji moraju da postave jasna pravila kada su u pitanju korišćenje Interneta i telefona u pitanju – od vremenskog trajanja odnosno koliko dugo je dete ispred monitora, preko sadržaja koji se gleda ili aplikacija koje se koriste, i moraju postajati sankcije ukoliko se pravila prekrše. Komunikacija između roditelja i deteta mora da postoji, ali i saradnja!

Kreativno iskoristite vreme bez mobilnog telefona

Vanredno stanje je mnogim roditeljima omogućilo da posao obavljaju kod kuće. To znači potencijalno i više kvalitetnog vremena sa svojom decom. Osmislite u ovom periodu interesantne aktivnosti koje možete raditi sa decom u zatvorenom prostoru.

Umesto da decu navikavamo na savremene tehnologije, hajde da zajedno sa njima odgledamo neki film, da čitamo bajke i priče pred spavanje, da igramo ,,Ne ljuti se čoveče’’, ,,Monopol’’ ili neku sličnu igru. Ređajte Lego kocke ili slagalice ili igrajte zanimljivu geografiju (kao što ste vi radili u njihovim godinama). Usmerite dete da razvije kreativnost poput crtanja, slikanja, pisanja. Preporučite mu lektiru ili neku interesantnu knjigu koju ste vi čitali u njihovim godinama i pričajte o knjizi. Zajedno obavljajte kućne poslove (slobodno pitajte dete da vam pomogne u brisanju prašine ili pranju sudova) ili radite vežbe makar pola sata dnevno.

Kreativan online sadržaj

Decu treba uputiti na kreativan, edukativan sadržaj koji se može pronaći na internetu. Postoje besplatni online programi za programiranje i za razvijanje različitih digitalnih veština namenjeni deci različitog uzrasta. Umesto nezbrojnih video igrica, na telefon mogu da se instaliraju aplikacije za učenje stranih jezika (od početnih do naprednih nivoa) kao i matematički zadaci.

Odredite pravila

Mnoga deca su se u ovom periodu malo i opustila, misleći da su na raspustu. Misle da imaju manje obaveza prema školi (velika greška, jer nastava koju prate online i preko televizije sadrži i proveru znanja, odnosno kontrolne zadatke) i da mogu da budu opušteniji. Važno je da detetu objasnite novonstalu situaciji a čak ako i želite da budete fleksibilni – zapamtite da granica mora da se postavi!

Važno je da uvedete pravila i organičite detetu pristup igricama, društvenim mrežama i aplikacijama na mobilnom telefonu, u suprotnom će suviše vremena provesti držaći ekran ispred sebe. Ta pravila treba da sadrže vremenski period koliko dugo deca mogu da igraju igrice ili gledaju dešavanja na društvenim mrežama. Dozvolite detetu aktivnosti nakon što završi sa školskim obavezama i uradi domaće zadatke. Tokom obroka i noću telefon ne treba da bude u rukama dece.

Ne očekujte da deca sama znaju kada je dosta! To morate sami da im kažete i objasnite zašto ne treba da preteruju.

Obratite pažnju na sadržaj i bezbednost!

Ako do sada niste, onda je sada idealna prilika da obratite pažnji kakav sadržaj vaše dete prati na internetu. Znam da bi veliki deo dece mogao po ceo dan da gleda raznorazne jutjubere – odgledajte neki video sa njima i ako procenite (a za mnoge i hoćete!) da ne daju dobar primer vašem detetu, vreme je da mu to i kažete ali i saznate čemu toliko detetovo oduševljenje pojedinim likovima.

Takođe, obratite pažnju šta vaše dete radi na društvenim mrežama – kako im izgleda profil, kakve postavlja fotografije, sa kim se dopisuje.

Društvena mreža TikTok je postao veoma interesantan deci u Srbiji a sve su popularniji i izazovi koje deca treba da ispune. Jedan aktuelan (i pre i tokom vanrednog stanja) je snimanje video klipova sa kombinovanjem različitih namernica – ako vidite u kuhinji da vaše dete umače krastavac u nutelu dok drži mobilni telefon u ruci, vreme je da mu objasnite da veliki broj izazova nema smisla ali i da pojedini izazovi mogu da dovedu do povreda i ugrožavanje sopstvenog života (možda ne ovaj sa kombinovanjem hrane, ali oni koji uključuju penjanje i skakanje sa nameštaja,naprimer, mogu da izazovu povrede).

Budite uzor svom detetu

Deca kopiraju naše ponašanje. Ako ne želite da vaše dete non stop provodi vreme ispred monitora onda se i vi suzdržite od preterane upotrebe mobilnog telefona i kompijutera (sem ako je u pitanju posao) i dajte dobar primer! Kada ste sa detetom, iskoristite vreme na najbolji mogući način (i to važi uvek, bez obzira da li je vanredno stanje ili ne).

Vanredno stanje u Srbiji: PAMETNA UPOTREBA MOBILNIH UREĐAJA