Taman kada smo pomislili da smo videli sve najgore od sadržaja na internetu na koji deca nailaze ( opasni izazovi na TikToku koji izazivaju povrede i smrt, alarmantne adaptacije ,,Squid Games” koje je sa TVa preseljeno na dečija igrališta, skaradne momente rijaliti programa, crna hronika, užasne digitalne uzore koje deca oponašaju…) stigao nam je plavi plišani meda slatkog imena Huggy Wuggy da nas potseti zašto MORAMO da znamo šta nam deca rade, gledaju, oponašaju u virtuelnom prostoru. Ovo se naručito odnosi na decu predškolskog uzrasta i prve razrede osnovne škole.

Ako niste čuli za Huggy Wuggy-ja, verujte da vaše dete jeste!

Poppy Horror for Android - APK Download

Pre nego što odmah krenete da paničite, hajde da prvo vidimo ko je ovaj novi lik?

Plišana igračka Huggy Wuggy koja je naručito popularna među predškolskom i decom nižih razreda osnovnuh škola, je zapravo zli negativac u horor igrici Poppy Playtime iz 2021, koju je osmislio MOB Games.Video igra preživljavanja smeštena je u napuštenu fabriku igračaka. Igrači moraju da rešavaju zagonetke dok ih Huggy Wuggy lovi, a čitavu igricu prati veoma zarazna jeziva pesma Free Hugs. Sama igrica nije preporučljiva za uzrast ispod 12 godina!

Najveći broj dece nema instaliranu igricu i ne igra je ALI deca gledaju lako dostupne jezive klipove na YouTube i TikToku koji prikazuju korisnike i plišanu igračku. Ovi kanali NE MOGU DA SE BLOKIRAJU I FILTRIRAJU NA YOUTUBE! Ovo sam napisala velikim slovima da bi vas dodatno upozorila da i najefikasniji parent control sistemi ne mogu da blokiraju video klipove (po nekim izvorima iz inostranstva razlog za to je ,,slatko ime Huggy Wuggy” pa algoritam ne vidi ništa sporno). To je zapravo najveći problem – neprikladan sadržaj na internetu na koji moramo da obratimo pažnju!

Imamo još jedan problem – čak i ako podesite apsolutno sve kontrole za filtriranje sadržaja, Huggy Wuggy će se u nekom trenutku ući u život dece jer je on predmet razgovora na igralištu,u školi, vrtiću. Vršnjački uticaj je izuzetno jak i u ovom slučaju! Najveći broj mama koji mi se obraća za pomoć je upravo što su se njihova deca upoznala sa plavim stvorenjem u kontaktu sa drugom decom! Deca su fascinirana tim stvorenjem, a kreatori sadržaja iskorišćavaju njegovu popularnost; čak se i plišani Huggy Wuggy prodaje deci, I to kao igračka za spavanje (po slici vidite i sami da je meda jeziv). Ovo je postao brend i biznis koji donosi lovu, a niko ne razmišlja o deci! Igračka bukvalno može da se kupi svuda – od kineskih radnji, uličnih štandova do najboljih prodavnica igrača za decu.

Šta treba da znamo i šta možemo da učinimo?

Šta mi kao roditelji treba da uradimo:

  • Da se edukujemo što više!
  • Slažem se da je za mnoge roditelje teško da ispratite svaku novu platformu i aplikaciju I dešavanja na društvenim mrežama, ALI MORATE DA POSTAVITE SEBI PITANJE U NEKOM TRENUTKU: ŠTA MOJE DETE GLEDA NA TELEFONU? DA LI JE OVAJ SADRŽAJ PRIKLADAN ZA MOJE DETE?
  • Saznajte njeno/njegovo mišljenje, postavite otvorena pitanja svom detetu o tome šta zna o igrici i šta misli o njoj  – ovo će vam dati uvid u njihov misaoni proces i pomoći će vam da dalje oblikujete razgovor.
  • Komunicirajte sa svojim detetom! Možda će vam biti biti alarmantno da saznate da vaše dete gleda video zapise ili replicira Huggy Wuggyja, ali NE PANIČITE. Razgovarajte na miran način I pomozite mu da razume zašto ste zabrinuti.
  • Sadržaj na koji dete može da naleti može da bude zastrašujući i zbunjujući. Ako im kažete da to razumete i date im do znanja da ste uvek dostupni za razgovor, otvaraju se vrata za buduće razgovore.

Nažalost, Huggy Wuggy nije prvi potencijalno štetan trend sa jezivim sadržajem, a neće biti ni poslednji. Otvoreni i iskreni razgovori sa detetom mogu mu pomoći da se mudrije snađe u virtuelnom prostoru.

HUGGY WUGGY – neprimeren sadržaj na internetu za decu