Projekat Katarine Jonev ,,Bezbedne na netu” namenjen učenicama starijih razreda osnovnih škola, uspešno je realizovan u Osnovnoj školi ,,Ruđer Bošković” u Beogradu.

Projekat je realizovan sa učenicama sedmog i osmog razreda.

Devojčice i tinejdžerke su posebno ranjiva grupa korisnika interneta I društvenih mreža. Otključani profili, veliki broj nepoznatih pratilaca, fotografije na kojima se vide koju školu pohađaju, mesta na kojima se kreću nisu bezbedno ponašanje na društvenim mrežama. Nažalost, devojčice su često i na meti vršnjaka kroz nasilje, govor mržnje, vređanja, omalovažavanja što dodatno može da utiče na njhov zdrav razvoj, psihičko stanje, samopouzdanje i samopoštovanje. Neretko različiti predatori i pedofili targetiraju mlade učenice predstavljajući se kao njihovi vršnjaci.

Stoga je od suštinskog značaja da ih usmerimo na pravilno korišćenje interneta i društvenih mreža, da ih edukujemo kako da na vreme prepoznaju potencijalne opasnosti, kao i na koje situacije posebno treba da obrate pažnju.

Pored bezbednosnog aspekta, posebno je kroz predavanja naglašen značaj i privatnosti na društvenim mrežama

Hvala OŠ ,,Ruđer Bošković” na višegodišnjoj kvalitetnoj saradnji na polju edukacije učenika o bezbednosti na internetu i hvala što su prepoznali projekat ,,Bezbedne na netu” kao bitan i koristan za svoje učenice.

Kvalitetna edukacija je najbolja prevencija!

Projekat “BEZBEDNE NA NETU”