Pre nekoliko dana posetila sam svog oftamologa gotovo ubeđena da će mi ovog puta reći da moram da počnem da nosim naočare. Mutio mi se vid, stalno sam trljala oči, čak sam počela i da čkiljim kad je trebalo nešto da pročitam. I dok sam u svojoj glavi već birala model naočara doktor mi reče:

,,Više trepći’’

,,Kako, molim?!’’

,,Dobro si me čula! Kažem – više trepći. To je zbog kompjutera, mnogo vremena si ispred ekrana. Tipično za sindrom kompjuterskog vida’’.

,,Dobro, dobro, ali što da trepćem više?

,,Jer zaboravljaš da trepćeš dok kucaš i radiš ispred kompjutera’’

Treptala sam kao svraka na Jugovinu što bi naši stari rekli na putu od ordinacije do kuće, verovatno da nadoknadim manjak treptanja. I setim se da je doktor pomenuo neki sindrom. I to ne bilo kakav – nego sindrom kompjuterskog vida. Izgleda da mnogo nas koji smo ispred računara imamo ovaj problem.

Istraživanja

Istraživanja pokazuju da 70 – 75% nas koji smo za kompjuterom duže od tri sata dnevno ima problem sa vidom. Kakva li su istraživanja i podaci kada su deca u pitanju? I oni kao i mi su sve više vremena zalepljeni ispred ekrana – mobilni, tablet, računar, televizija, konzole za igranje… Sigurna sam da ova vrsta poremećaja utiče i poprilično i na njih.

Sindrom kompjuterskog vida (Computer Vision Syndrome) je stanje oka uzrokovano dugim neprekidnim periodima gledanja u ekran kompjutera. Neki od tipičnih simptoma su glavobolja, zamagljen vid, bol u vratu, umor, zamor očiju, nadražene i suve oči, peckanje očiju, dolazi do zamora oka, pojavljuje se crvenilo. Ako vi ili dete osećate neki od pobrojanih simptoma preporuka je zakazati pregled kod oftamologa (preporuka je svakako minimum jedanput godišnje ići na oftamološki pregled!)

Uzroci i sindromi

Sindrom kompjuterskog vida uzrokovan je smanjenom učestalošću treptanja za vreme rada na kompjuteru. Normalna učestalost treptanja je 16 do 20 puta u minutu. Istraživanja su pokazala da se učestalost treptanja smanjuje na 6 do 8 treptaja po minuti za ljude koji rade za kompjuterom. To isušuje oči. Takođe, napor uložen u fokusiranje pogleda nekoliko sati, opterećuje mišiće oka. Zbog toga je moj doktor i rekao ,,više trepći’’. Treba da se posavetujete sa svojim oftamologom i da li bi vam preporučio kapi (veštačke suze) da bi ste sprečili suvoću oka.

Svetlo odnosno osvetljenje takođe igraju bitnu ulogu. Preporuka je i namestiti osvetljenje na ekranu kompjutera i približno uskladiti osvetljenje u prostoriji s jačinom svetlosti na ekranu.

Preventiva

Kako bi smanjili naprezanje očiju, potrebno je da pravimo češće pauze u radu. Stručnjaci savetuju pravilo  „20-20-20“:  na svakih 20 minuta 20 sekundi fokusirajte pogled na neki predmet koji je udaljen 20 stopa (oko 6 metara). Ili na svakih sat vremena napraviti pauzu od nekoliko minuta (i udaljiti se od računara!). Objasnite deci koliko je važno za njihov vid i uopšte zdravstveno stanje da ne provode suviše vremena ispred računara, a pogotovo bez pravljenja pauza. Ujedno, nemojte da im stvarate naviku da uveče i noću sede ispred računara ili mobilnih telefona bez upaljenog svetla jer će time pogoršati i svoj san.

Sindrom kompjuterskog vida