U organizaciji Centra za stručno usavršavanje Kikinda u Narodnom pozorištu u Kikindi, održana su predavanja za učenike osnovnih škola sa teritorije grada Kikinde o bezbednosti dece na internetu. Predavač je bila Katarina Jonev Ćiraković, stručnjak za sajber bezbednost, koja godinama aktivno edukuje decu, mlade i roditelje o opasnostima na internetu i društvenim mrežama. Prisutne su pozdravili gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač i direktor CSU Kikinda, Dejan Karanović, kao i članica gradskog veća Valentina Mickovski. Tokom dva dana, održano je 7 predavanja, kako bi što veći broj učenika bio obuhvaćen a za decu iz seoskih škola organizovan je prevoz autobusom. Bitno je naglasiti da su učenici iz 15 osnovnih škola sa teritorije Kikinde su učestvovali na predavanjima.

„Danas smo izašli iz svojih okvira. Kroz ova predavanja namera je da edukujemo decu. Svedoci smo svega što se pojavljuje na društvenim mrežama. Svedoci smo i koliko štete može da bude proizvedeno, kada su deca u pitanju. Stoga smo kontaktirali Katarinu Jonev, koja je stručnjak, kada je ova tema „Bezbednost dece na internetu“ u pitanju,“ rekao je Dejan Karanović direktor CSU Kikinda koji je uz Grad Kikindu organizovao predavanja.

Katarina Jonev je konsultant i analitičar za politike sajber bezbednosti, stručnjak koji se bavi zaštitom dece na internetu, danas vrlo aktuelnom temom.

„Istraživanje ukazuje da jedno od troje dece, uzrasta od sedam do sedamnaest godina doživi neki vid sajber uznemiravanja. Koristim priliku da se zahvalim direktoru Karanoviću i gradonačelniku Lukaču, zato što su prepoznali značaj ovakve vrste edukacije za mlade i što su uticali da sve osnovne škole prođu kroz ovaj vid edukacije, a naravno da će i od jesena biti dodatna edukacija, po školama, koja se tiče ove sve ozbiljnije teme. Internet i vršnjačko nasilje su sve više zastupljeni kod školske dece. Deca moraju da znaju da nisu sama i da uvek ima onih koji će hteti da im pomognu“

Edukaciji su, što je vrlo bitno, osim dece iz škola u Kikindi prisustvovali i đaci iz škola okolnih sela, na šta je ukazala Valentina Mickovski, članica GV zadužena za kulturu i obrazovanje.

„Predavanje je, baš zbog interakcije, vrlo korisno za sve one koji su danas bili deo ove edukacije, a tu mislim na đake svih škola, kako kikindskih osnovni škola tako i seoskih. Organizatori, tim CSU je vrlo korisno odreagovao, zato što je omogućio svoj deci da kroz ovakav seminar dosta toga nauče o bezbednosti na internetu“ zaključila je Mickovski.

Bez računara, telefona, interneta, društvenih mreža i brojnih aplikacija danas je poprilično teško zamisliti normalno funkcionisanje savremenog čoveka. Vreme pandemije dodatno nas je usmerilo na onlajn komunikaciju, ali moramo biti svesni i rizika za najmlađe, kaže Gordana Rackov, direktorica OŠ „Sveti Sava“.

„Ovo nije samo odličan potez Grada Kikinde i CSU, već i Ministarstvo prosvete ima dobru strategiju, kako jednog segmenta, tako i uvođenje novog predmeta „Digitalni svet“ za osnovce.“

Kako sve ima svoje dobre i loše strane, ima ih i internet. Važno je da deca i roditelji, pre nego što zarone u carstvo interneta, nauče kako da iskoriste dobre strane i kako da se zaštite od njegovih loših strana, što je i bila tema održanih predavanja.

Predavanje u Kikindi: BEZBEDNOST DECE NA INTERNETU