Zabrinjavajuć je trend da se veliki broj TikTok izazova odnosi na nebezbedno ponašanje u saobraćaju!

Car spotting - Wikipedia

Poslednjih dana pojavio se novi izazov ,,car spotting”. Kako izazov izgleda: bira se automobil koji je skuplji, luksuzniji, koji vozi malo brže, deca ga opkole, najčešće 4 do 8 njih, oni trče oko njega dok se vozač ne zaustavi. Kada se vozilo zaustavi oni prave selfije, snimke i smeju se jer ,,pobedili su”. Zaista nema poente u ovom izazovu ali je ekstremno opasan jer za početak vozač ne očekuje da će neko od dece da izleti na put na ovakav način!

Ostali izazovi!

Međutim, ,,car spotting” nije jedini izazov u kom deca direktno ugrožavaju svoje živote da bi napravili klip za TikTok! Ovo je samo jedan od ekstremno opasnih izazova, a bilo je i onih gde deca noću leže na pešačkom prelazu i čekaju da se vozilo približi toliko blizu i da oni nakon toga ustanu i prelaze ulicu. Ovaj izazov je prvi put zabeležen u septembru 2021.godine u jednom beogradskom naselju. Zamislite da vi vozite auto i da na nekoliko metara od vas iskoči dete koje je ležalo i čekalo vozilo da naiđe da bi skočilo i dotrčalo na ulici kod svojih drugova koji su sve to snimili?!

Na globalnom nivou bio je izuzetno popularan Kiki izazov (,,Kiki challenge”, poznat i kao “In My Feelings challenge), koji je uključivao iskakanje iz automobila u pokretu i ples pored automobila koji se kreće uz pesmu repera Drejka ,,In My Feelings”, i nakon toga ponovno ,,uskakanje” u auto. Veliki broj video snimaka ovog izazova postavljenih na internet prikazuju nesvesne ,,plesače” kako se zabijaju u stubove i semafore na putu, sapliću se o rupe ili ispadaju iz automobila. Jedan video prikazuje čak i ženu kojoj je ukradena torbica dok je pokušavala da izvede izazov, a drugi prikazuje mladića kojeg je udario automobil dok pleše.

U Hrvatskoj su se deca trkala sa automobilima na autoputu, a u  istom period u centralnoj Srbiji bilo je aktuelno snimanje klipova kako deca čekaju da prođe kamion ili auto određene boje pa nakon što prođe izlete na ulicu i iza njega rade sklekove.

U Beogradu se pre samo nekoliko nedelja pojavio i izazov koji podrzumeva da deca trče za autobusom gradskog prevoza i onog trenutka kada putnici uđu i zatvore se vrata deca odvrnu ventil koji postoji pored vrata koji ih opet otvori I tako parališe autobus. Da bi autobus ponovo krenuo, vozač mora da zatvori vrata –  ukoliko je tehnički ispravno vozilo autobus neće moći da krene sa otvorenim vratima. Međutim, to ne znači da neko od putnika ne može da ispadne u trenutku kada deca naprave glupost – naprotiv, ko se uplaši i izgubi ravnotežu mogao bi da završi na asfaltu! Zaustavljanjem autobusa na ovaj način dolazi i do kašnjenja putnika na odredište (u školu, na posao, kod lekara) jer vozač mora da sačeka tehničku službu da dođe I proveri autobus.

Neretko se dešava da deca čekaju automobile u žbunju ili se kriju iza drveta i gađaju ih kamenjem ili zimi grudvama. Ukoliko kamen jako udari šoferšajbnu, vozač može da izgubi kontrolu nad vozilom.

After dominating the short-video market, TikTok may be considering a music service | TechCrunch

Izazova u saobraćaju ima previše ali ovo je nešto novo i uznemirujuće!

Zašto su TikTok izazovi u saobraćaju opasni?

Zato što se direktno ugrožavaju ljudski životi!!! I dece koja učestvuju u izazovima i vozača i svih učesnika u saobraćaju koji se nalaze u neposrednoj blizini!

Panično reagovanje samog vozača (jer ne shvata šta se događa, ne shvata nameru dece, ne očekuje da dete izleti na ovakav način, može da doda gas ili proba da ukoči a posledice mogu biti pogubne), zatim fenomen mrtvog ugla (na retrovizoru se ne primećuje u određenom uglu lice koje se nalazi uz vozilo), da li je moguće blagovremeno kočenje (zavisno kojom brzinom se kreće vozilo, da li je naseljeno mesto ili ne), neoprezno stupanje dece na kolosek …Verovatnoća nastanka saobraćajne nesreće sa fatalnim ishodom je velika!

Mi poslednje dve i po godine imamo veliki broj Tik- Tok izazova zabeleženih širom Srbije i ovo je nešto na šta moramo da upozorimo roditelje jer raspust samo što nije počeo i deca će itekako biti na društvenim mrežama! Tek sada roditelji moraju da budu obazrivi i kada je reč o internetu i o saobraćaju, jer su ova dva aspekta bezbednosti umrežena!

Ukoliko želite da savladate osnovna znanje o društvenoj mreži TikTok i da saznate više o ovoj društvenoj mreži možete da poručite ebook ,,Deca i TikTok” putem mejla jonev.katarina@gmail.com. Ebook je napisan na 65 strana i trenutno je u toku promo cena.

TikTok izazovi i bezbednost u saobraćaju