Organizacija Justice Initiative održala je u Zagrebu okrugli sto pod nazivom „Svaka sekunda je važna: Učinimo internet sigurnim za djecu“, kao deo svoje kampanje koja se bori protiv zlostavljanja dece na internetu.

Svoje stručno mišljenje o zabrinjavajućim brojkama podelili su Tomislav Ramljak iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu i Centra za sigurniji internet, Katarina Jonev Ćiraković stručnjak za bezbednost dece na internetu, Iva Turčin iz A1 Hrvatska, Marija Crnković iz Poliklinike za zaštitu dece i mladih grada Zagreba, dok je profesorka sa Pravnog fakulteta, Lucija Vejmelka predstavila rezultate istraživanja deShame Hrvatska i region.

Sadržaj zlostavljanja dece kruži alarmantnom brzinom. U 2021. godini bilo je 32 miliona prijava sa sumnjom na seksualno iskorišćavanje dece na internetu širom sveta. To su šokantne brojke, jer iza svake fotografije stoji zlostavljanje jednog deteta. Problem nije daleko, nije reč o SAD-u, Aziji ili Africi. Sama Evropa je postala središte kada je reč o širenju slika zlostavljanja. Preko 60% svetskog sadržaja seksualnog zlostavljanja dece nalazi se na serverima unutar EU-a“, istaknuo je Guido Fluri, osnivač Justice Initiative.

Iza svake slike ili video zapisa je stvarna patnja deteta, koja je možda počela samo prvom porukom na društvenim mrežama. Mnogo toga možemo da uradimo kako bi se zastrašujući niz zlostavljanja dece smanjio i konačno zaustavio. Kao društvo smo odgovorni i moramo učiniti više u prevenciji i zaštiti dece na internetu“, rekao je Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu decu i Centra za sigurniji internet.

“Prema statistikama, svako četvrto dete u Hrvatskoj je doživelo neki oblik sajber nasilja a najčešće zloupotrebe su uznemiravanje, slanje neprimerenih ili anonimnih poruka (tekstualnih sms ili čet poruka na društvenim mrežama), pravljenje stranica, profila i grupa koje imaju za cilj ismejavanje i ponižavanje, otkrivanje privatnih informacija o žrtvi, uhođenje, pretnje, širenje i podržavanje negativnih i uvredljivih komentara o žrtvi, ogovaranje, postavljanje izmontiranih fotografija ili objavljivanje privatnih fotografija žrtve, ucenjivanje” – rekla je Katarina Jonev Ćiraković stručnjak za bezbednost dece na internetu i društvenim mrežama.

Prvi korak borbe protiv zlostavljanja dece na internetu je shvatiti koliko je situacija zabrinjavajuća i uspostaviti sisteme prevencije i zaštite dece i mladih. To je jedan od glavnih zadataka organizacije Justice Initiative, koja se javlja kao odgovor na slučajeve zlostavljanja dece širom Evrope. Jedan od načina podrške je i peticija koja se sprovodi, kako bi se podržala zakonska regulativa protiv nasilja nad decom, počevši od primene adekvatnih alata poznavanja i preventivnog delovanja. Peticija je Evropi prikupila preko 500 000 potpisa, sve s ciljem da se izrazi podrška predlogu uredbe Evropskog parlamenta i Veća o utvrđivanju pravila za sprečavanje i suzbijanje seksualnog zlostavljanja dece. Predložena pravila obavezivala bi pružatelje internet usluga da otkrivaju, prijavljuju i uklanjaju materijal seksualnog zlostavljanja dece na svojim uslugama. Predlog bi trebalo da bude na glasanju tokom jeseni ove godine, a svoju podršku izrazili su i hrvatski zastupnici u Evropskom parlamentu Karlo Ressler i Sunčana Glavak, koji ističu važnost uvođenja strožih pravila.

Seksualno zlostavljanje teško je kazneno delo, koje ima dalekosežne i ozbiljne doživotne posledice za žrtve. U mnogim slučajevima decu seksualno zlostavljaju osobe koje poznaju i u koje imaju poverenja i one od kojih zavise. To je ujedno jedan od razloga zašto je takva kaznena dela teško sprečiti i otkriti. Danas deca više vremena provode na internetu. S jedne strane to im je omogućuje edukaciju i održavanje kontakta s vršnjacima, dok s druge strane vreba povećani rizik od ostvarivanja kontakta s internetskim predatorima.

Učešće na konferenciji ,,Učinimo internet sigurnim za decu” u Zagrebu