Veliki broj dece od ranog uzrasta ima pristup mobilnim telefonima i internetu. Nažalost, mogu doći u dodir i sa potencijalno opasnim aplikacijama, neprimerenim sadržajem i interakcijama sa nepoznatima. Aplikacije za roditeljski nadzor omogućavaju roditeljima da prate i ograniče šta njihova deca mogu da rade na svojim uređajima.

Aplikacije za roditeljsku kontrolu omogućavaju roditeljima da imaju uvid u to šta njihova deca rade na svojim uređajima gde god da su: kod kuće , školi ili bilo gde drugde. Ove aplikacije za nude funkcije kao što su praćenje lokacije deteta, upozorenja u realnom vremenu, praćenje poziva i tekstualnih poruka, pa čak i upravljanje vremenom ispred ekrana.

Na tržištu postoji mnoštvo aplikacija koje su namenjene monitoringu, filtriraju i blokiranju sadržaja za koje ne želite da dođu u dodir sa vašom decom. Pojedine su besplatne (FamilyLink), pojedine skupe, neke imaju manjkavosti poput toga da ne filtriraju YouTube ili TikTok naprimer, neke prekopiraju ceo telefon deteta na vaš-

Aplikacije za roditeljski nadzor mogu vam pomoći da bolje razumete kako vaše dete provodi vreme na internetu. Još jedna sjajna stvar u vezi sa najboljim aplikacijama za roditeljsku kontrolu je to što vam takođe mogu pomoći da pronađete tačnu lokaciju vašeg deteta (ili čak da vam kažu da nije u školi ili na drugom mestu kada bi trebalo da bude). Osim što vam pokazuju sa kim vaša deca razgovaraju na mreži, ove aplikacije se čak mogu koristiti i za i ograničavanje vremena ispred ekrana, kao i za blokiranje neprikladnih sajtova.

Odmah da naglasim – za koju god da se opciju odličite ona NEĆE ZAMENITI NEOPHODNOST RAZGOVORA SA DETETOM! Nijedna aplikacija neće vašem detetu brisati suze ako je ono žrtva nasilja na internetu ili vidi nešto neprimereno i zbunjujuće! Aplikacija je pomoćno oruđe u vašim rukama!

Top 7 Best Parental Control Apps for Desktop and Phone (2023)

Najbolje ocenjene aplikacije

Neke od najbolje ocenjenih aplikacija su:

-Google Family Link (besplatna applikacija) – omogućava pregled aktivnosti i sadržaja kojima pristupa dete, uvid u sadržaje i aplikacije koje dijete instalira kroz sistem odobravanja sa roditeljskog uređaja, kao i definisanje vremena koje provodi na mobilnom uređaju (telefon, tablet). Roditeljima ovaj servis nudi i mogućnost da se telefon zaključa i onemogući pristupanje internetu i zabavnim sadržajima kada je vreme za spavanje, školu ili učenje. Ukoliko dijete nosi sa sobom mobilni uređaj moguće je pratiti njegovu lokaciju i mjesta koja posjećuje. Međutim, moram da naglasim da Family Link ne blokira neprimeren sadržaj, ali podešavanja vam pružaju opcije filtriranja. Ti filtri nisu savršeni i stoga bi se katkad mogao potkrasti eksplicitan ili drugi sadržaj za koji možda ne biste hjeli da vaše dete vidi. Dodatna prednost Family Linka je što dete ne može da skine aplikaciju na telefon bez dozvole

-Qustodio (plaća se na godišnjem ili mesečnom nivou) sadrži filtriranje sadržaja i aplikacija, praćenje uređaja, kontrolu vremena na ekranu, praćenje lokacije, praćenje poziva i poruka, I ima  opciju povezivanja više uređaja.

-Canopy (plaća se na godišnjem ili mesečnom nivou) je odlična za decu mlađeg uzrasta jer je se pokazala odlično u filtriranju i blokiranju eksplicitnog i potencijalno štetnog sadržaja (uključujući fotografije koje deca sama snimaju!).

-Net Nanny (plaća se na godišnjem ili mesečnom nivou) – pored praćenja lokacije u realnom vremenu, upozorava roditelje ako njihovo dete pokuša da pristupi blokiranom ili ograničenom sajtu. Osim toga, nudi praćenje aktivnosti deteta na telefonu u realnom vremenu.

Bark (plaća se na godišnjem ili mesečnom nivou) diskretno daljinski prati dešavanja na telefonu na kojem je instalirana, geografski locira korisnika u realnom vremenu i onemogućava brisanje poruka od strane deteta/korisnika. Osim toga, identifikuje dešavanje bezbednosno kritične situacije i obaveštava roditelja porukom ili emailom o tome, što je pohvalna karakteristika aplikacije

MSpy (plaća se na godišnjem ili mesečnom nivou) se trenutno smatra najpreuzimanijom aplikacijom za kontrolu šta dete gleda na TikToku. Ona se može instalirati daljinski, njome možete takođe na daljinu i sa drugog uređaja posmatrati šta dete gleda i vremenski ograničiti pristup ovoj društvenoj mreži. mSpy je zapravo spyware (špijunska, nadzorna) aplikacija kojoj je funkcija roditeljske kontrole samo jedna od svrha. Kao takva, onda služi za totalni nadzor nad svih aktivnosti na telefonu na kojem je nevidljivo pokrenuta i sigurnosni softveri će često pokušati da je takvu uklone sa uređaja.

Na tržištu su dostupne i aplikacije poput Kasperski Safe Kids, Norton Family, ScreenTime, itd.

Aplikacije roditeljskog nadzora uglavnom zavise od uzrasta deteta. Ako ste roditelj mlađeg deteta, preporuka je da imate aplikaciju koja će blokirati nepoželjne web lokacije odnosno neprimeren sadržaj.

Da li dete može da zaobiđe mere roditeljske kontrole?

Odgovor je: da, itekako!

Zato je bitno da sa detetom razgovaramo i uspostavimo odnos poverenja i zdrave komunikacije!

Aplikacije roditeljske kontrole – šta treba da znamo i kako da izaberemo najadekvatniju?