“Dostojanstvo deteta je neprikosnovano i svi su dužni da ga poštuju i štite. Dete ima pravo na zaštitu od svakog ugrožavanja dostojanstva, časti i ugleda” – stoji u Konvenciji o pravima deteta Ujedinjenih nacija.

A šta ako roditelji ugroze dostojanstvo sopstvenog deteta, izlažući ga javnosti na društvenim mrežama na neprimeren način?

Najčešće greške

Prečesto viđamo fotografije dece u nepriličnim pozama i situacijama. Stiče se utisak da zbog društvenih mreža i trke za lajkovima pojedini roditelji zaboravljaju da postoje trenuci koji treba i moraju da ostanu PRIVATNI!

Objavljivanje fotografija deteta tokom kupanja u kadici, kako koristi nošu, kako je umazan od hrane, koliko god to nekom bilo simpatično, ne treba da se nađe na profilu na društvenim mrežama, a pogotovo ne u 653 storija.

Ne vidim da roditelji postavljaju slike sebe sa wc šolje niti kako su umazani od hrane, prljave kose, nakon povraćanja i slično. Naravno da ne bi postavili takvu neku situaciju! A zašto onda kače takve slike sopstvenog deteta?!? Zašto misli da je prikladno to da radite onima koji zavise od vas da sačuvate njihovo dostojanstvo?!

Na svakoj radionici, webinaru i u medijima i ovde na Instagramu ponavljam kao papagaj – razmislite nekoliko minuta pre nego što postavite sliku deteta na društvenu mrežu. RAMISLITE O EFEKTU I POSLEDICAMA!!!

How does social media use affect our body image?

Zloupotrebe nisu retke

Roditelji često gube iz vida da fotografija deteta koju objave može biti zloupotrebljena na različite načine (npr različita vrsta predatora, pedofili, naročito ako je dete na fotografiji bez odeće, firme koje se bave dečijom opremom mogu da iskoriste sliku za sopstvene potrebe, bez pitanja i saglasnosti). Takođe, roditelji želji pažnje i lajkovom pod umišljenošću bitnosti, da su neki ,,influenseri”, često svoje dete na ovaj način izlažu ruglu i podsmehu gomiletini nepoznatih ljudi koji ih prate na društvenim mrežama. Uz to, pojedini roditelji preteruju kada je reč o seksualizaciji dece, naročito devojčica gde ih predstavljaju mnogo starijima, našminkanim, slobodnije obučenim. Ne libe se ni da koriste fotošop da bi na slikama ,,ispavili nepravilnosti” koju vide na sopstvenom detetu.

Digitalni otisak vašeg deteta

Dok su deca mala, roditelji su ti koji su autori njihovog digitalnog otiska. A sve što se jednom postavi na internet, više se ne briše – ostaje zauvek sačuvano u nekom od mnogobrojnih server društvenih mreža.

Vaše dete će vam jednog dana biti zahvalno što ste umanjili njegov digitalni trag.

ZAŠTO SE ZANEMARUJE DOSTOJANSTVO DETETA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA?