Poslednjih nekoliko meseci na društvenim mrežama, a posebno na Instagramu pojavili su se mnogobrojni profili iza kojih se kriju predatori. To možda mnogima nije novina, ali pedofili su se dosetili da se predstavljaju kao žene i to ni manje ni više nego pedijatri.

Kako funkcioniše ova prevara?

Naprave profil pod lažnim imenom, stave profilnu fotografiju starije ženske osobe lekara skinute sa Gugla, nekoliko postova i kreću u potragu za žrtvama. Dodaju profile žena sa decom i nakon izvesnog vremena kreću u napad. Započinju konverzaciju opštim pitanjima, koliko dete ima godina, da li se plaši lekara, gde živi, da li se plaši inekcija…Nude pomoć i lekarske savete, besplatno. Kada uvide da je žrtva “zagrizla” u zamenu za besplatan savet majka mora da pošalje slike deteta jer ne žive u istom gradu gde i predator. Ali se tu ne zaustavljaju – u jednom trenutku traže fotografije intimnih delova tela deteta ili da se slika dete bez odeće da bi se ,,bolje videlo” i da bi ipak ,,doktorka” mogla da ustanovi koji zdravstveni problem ima dete, pa da da odgovarajući savet.

Možda vama ova priča deluje kao izmišljotina, jer ,,ko je lud da šalje slike svog deteta?”. Hm…a kada ste poslednji put pogledali neku od mnogobrojnih grupa za pomoć mamama i trudnicama na, recimo, Fejsbuku? Pojedine grupe broje na hiljade članova. Koliko ste primetili slika delova tela deteta, pa čak i intimnih delova tela, kada neka usplahirana mama traži savet od drugih članova grupe?

Jedini pravi savet!

Drage mame, znam da vam nije uvek lako, znam da ste zbunjene sa mnogim nekim novim pravilima roditeljstva, razumem da želite sve najbolje svom čedu, razumem da ste preplašene, ponekad preumorne i nesigurne ali molim vas nemojte da u raznoraznim grupama na društvenim mrežama pokušavati da rešite zdravstveni problem svog deteta i nipošto ne objavljujte njegove/njene nage fotografije. Verujem da u grupama zaista ima pravih zdravstevnih radnika (medicinske, patronažne sestre, pedijatri,…). Međutim, dovoljno je da pedofil koji ima lažni profil uđe u neku grupu, vidi nage fotografije deteta, pa pošalje privatnu poruku sadržine: “Video sam sliku, mogu da vam pomognem”.

Nedovoljna svest roditelja o opasnosti koja vreba s druge strane ekrana, dovodi do toga da često poveruju Fejsbuk ili Instagram profilima, bez ikakve provere o tome ko iza njih stoji. Retko koja žrtva se seti da recimo potraži tu osobu na Gugl pretrazi, da vidi da li je osoba stvarna, gde radi, kakve reference ima. Bez suvišnog razmišljanja, poveruje se profilu.

Postoje aplikacije i brojevi telefona na kojima roditelji mogu da se posavetuju, tu su hitna pomoć, Domovi zdravlja, Halo beba… Sve što se tiče saveta po društvenim mrežama… To mogu da budu neki saveti koji su neobavezujući a koji se tiču recimo igračaka ili knjiga, ali odgovori o zdravlju vašeg deteta ne stoje na internetu. Čak i kada je reč o kozmetici za bebe – ono što prija mojoj bebi, možda neće prijati vašoj,svaka beba je različita. Jedina osoba koja zaista može da vam pomogne kada je zdravlje vašeg deteta u pitanju to je vaš izabrani pedijatar. Ako niste zadovoljni svojim pedijatrom, nemate poverenje u njega ili nju, ne dobijate odgovore na svoja pitanja – pa promenite ga! Promenite ih i pet ako treba dok ne pronađete osobu u koju imate dovoljno poverenja da vodi računa o zdravlju vašeg čeda!

Ne šaljite nikada nikome ko vam traži slike deteta! Nikada! Bilo da su u pitanju navodni pedijatri, navodni sportski treneri koji rade sa decom, lažnu fotografi, lažni izbori za najlepšu bebu/dečaka/devojčicu! Bilo je i slučajeva da su se predatori predstavljali kao urednice izmišljenih časopisa koje traže od mama da slikaju devojčice u kratkim suknjicama I haljinicama. Predatori na internetu su veliki manipulatori a na društvenim mrežama zaista ne znate ko može da bude sa druge strane profila. Takođe, ne znate za šta može da koristi fotografije: da li za ispunjenje svojih bolesnih fantazija ili da li možda namerava da ih proda pedofilskom sajtu ili pedofilu.

Šta obavezno morate da uradite!

U slučaju da vam stigne poruka od nekoga ko vam nudi neku promociju ili neku besplatnu uslugu, a za uzvrat traži da pošaljete sliku deteta, znajte da ste na meti predatora. Napravite snimak na ekranu prepiske i prijavite nadležnim organima! Društvene mreže nisu uvek bezbedno mesto i morate da otvorite nekada četvoro očiju, naručito kada su u pitanju privatnost i bezbednost vašeg deteta!

KAKO SE PREDATORI NA INTERNETU KRIJU – SLUČAJ LAŽNIH PEDIJATARA