11. i 12. marta na teritoriji opštine Žabalj održana su predavanja na temu bezbednosti dece na Internetu i na društvenim mrežama. Predavanja su održana pod pokroviteljstvom opštine Žabalj.

U svakoj od četiri osnovne škole održana su po dva predavanja – za učenike 5. i 6., i 7 i 8. razreda u mestima Žabalj, Đurđevo, Gospodjinci i Čurug.

Cilj predavanja je podizanje svesti o problemu nasilja na internetu kao i uočavanje problema i opasnosti koje mogu da zadese najmlađe na društvenim mrezama. Predavnjima su prisustvovali uz učenike i nastavnici, pedagozi, psiholozi i direktori škola.

Predavač Katarina Jonev, edukator na temu zaštite dece i mladih na Internetu osnovcima na interaktivan način predočila prednosti ali i potencijalne opasnosti koje vrebaju na Internetu i društvenim mrežama. Ona je iskustvom iz prakse prisutnima na nizu primera dočarala koje sve opasnosti targetiraju mlade.

“Osnovci su najranjivija grupa korisnika društvenih mreža i bitno je da znaju koje sve opasnosti vrebaju. Deca su pažljivo slušala i učestvovala aktivno u predavanju, što je najbitnije. Poenta predavanja nije bila da se deca preplaše već da shvate da sajber prostor, uz sve prednosti koje nam je kao društvu doneo, može biti i opasno mesto ako ne vodimo računa. Deci treba objasniti da ne prihvataju zahteve za prijateljstvo od nepoznatih ljudi niti komunikaciju kao i da znaju kako da sačuvaju svoju privatnost. Ujedno, i najbitnije, deca moraju da znaju da nisu sami i da ukoliko naiđu na problem imaju kome da se obrate – pre svega roditeljima i školi. Sa pravilnim korišćenjem i obazrivošću, opasnost po bezbednost naše dece će biti smanjena’’, rekla je Katarina Jonev.

U OŠ Đuro Jakšić u Čurugu, osnovcima se obratio i predsednik opštine Žabalj gospodin Čedomir Božić, nekada učenik ove škole. Gospodin Božić je i sam istakao značaj predavanja na temu zaštite dece na Internetu i društvenim mrežama i ponovio da će opština i dalje razvijati i podržavati projekte koji imaju za cilj razvijanja svesti kod osnovcima o bezbednosti.

Predavanje u Žablju: INTERNET BEZBEDNOST