Aktivnosti koje nam je omogućio sajber prostor su mnogobrojne. Internet je postao vitalan za društveni, kulturološki, sociološki, ekonomski razvitak. Prednosti učenja na daljinu, brza međukontinentalna komunikacija, efektivno poslovanje putem Interneta i razvoj državne ekonomije, otvaranje novih radnih mesta uz razvoj IT sektora, su svakako veliki benefiti, kao i činjenica da se u roku od samo nekoliko sekundi klikom na tastaturi mogu dobiti sve informacije koje su nam u trenutku potrebne, olakšali su funkcionisanje društva. Svet je umreženiji i povezaniji nego ikada, jer Internet je nadnacionalan – u sajber prostoru ne postoje granice, bar ne one fizičke. Internet je promenio načine na koje preduzeća posluju, vlade funkcionišu, ljudi žive, mladi razmišljaju. ‘’Mreža svih mreža’’ je trebala da nam osigura bolju, mirniju budućnost. Međutim, u stvarnosti to nije tako.

Učestalost digitalnog nasilja

Zaštita dece i mladih na Internetu postaje goruće pitanje, kako na globalnom nivou, tako i u Srbiji. Broj kriminalnih aktivnosti koje direktno ugrožavaju decu i mlade ljude raste. Sve rašireniji oblici sajber kriminalnih aktivnosti poput krađe identiteta i informacija, zatim sve raširenija dečija pedofilija, sajber bullying odnosno sajber maltretiranje, vršnjačko nasilje i vređanje, su samo neke od negativnih aktivnosti.  Kao što sa uzrastom raste učestalost aktivnog korišćenja Interneta, digitalnih uređaja i učestalost rizičnog ponašanja, tako raste i učestalost digitalnog nasilja i broj učenika koji su u njega uključeni.

Nedovoljna obrazrivnost

Problem leži u nedovoljnoj obazrivosti najmlađih korisnika društvenih mreža kao i njihovih roditelja, zatim njihova neinformisanost i neznanje. Digitalno obrazovanje učenika osnovnih i srednjih škola mora biti podjednako na nacionalnom nivou. Takođe, mora biti dostupno svima, u suprotnom se može pojačati socijalno-ekonomski jaz ali i osećaj odbačenosti, nejednakosti.
Najčešće opasnosti za decu i mlade u sajber prostoru su:

  • lako dostupni uznemirujući sadržaji poput slika, informacija,video spotova
  • mogućnost iskorišćavanja i manipulacija u seksualne svrhe
  • sve raširenija pedofilija na Internetu i seksualna eksploatacija
  • deljenje ličnih informacija sa nepoznatim ljudima
  • mogućnost kidnapovanja –upoznavanje sa nepoznatim ljudima koji se kriju iza lažnih profila
  • mogućnost pridruživanja različitim sektama, kriminalnim organizacijama, terorističkim grupama, neonacističkim grupama…
  • Sve učestaliji vid sajber maltretiranja – cyberbullying

Preventiva je uvek dobra ideja

Sa druge strane, od izuzetnog je značaja da paralelno sa digitalnim opismenjavanjem i razvijanjem IT sektora, učenike od malih nogu pripremimo i spremimo za život u virtuelnom svetu. Učenike treba uputiti u bezbednosnu kulturu korišćenja Interneta i popularnih društvenih mreža. Treba da razviju zdrave sajber identitete, da nauče kako da sačuvaju svoju privatnost, da se što manje izlažu rizicima u online svetu, da nauče da razlikuju korisne i istinite informacije od lažnih i neproverenih.

 

 

 

 

Bezbednost mladih na internetu