Opština Temerin prepoznala je značaj problema zaštite dece i mladih na društvenim mrežama. Poslednje nedelje januara na teritoriji opštine održano je devet  predavanja učenicima od petog do osmog razreda osnovne škole kao i prvom i drugom razredu srednje škole na temu bezbednosti na Internetu.

Osnovne škole u kojima su održana predavanja su u OŠ ‘’Slavko Rodić’’ u Bačkom Jarku, OŠ ‘’Danilo Zelenović’’ u Sirigu, OŠ ‘’Petar Kočić’’ u Temerinu  koja ima više od 1200 učenika, OŠ ‘’Kokai Imre’’ u kojoj se nastava odvija na mađarskom jeziku i u srednjoj školi ‘’Lukijan Mušicki’’.

Predavanje je održala Katarina Jonev, dugogodišnji edukator na temu zaštite dece i mladih u sajber prostoru koja je pre godinu dana i po dana pokrenula sopstveni projekat pod nazivom ‘’Cyber Atis’’ sa ciljem šire edukacije dece i mladih o opasnostima koje vrebaju na Internetu. Do sada je održala veliki broj predavanja i sarađuje pre svega sa gradovima u unutrašnjosti Srbije.

– Veliko mi je zadovoljstvo što sam imala priliku da održim predavanja u opštini Temerin. Zahvaljujem se divnoj deci i sjajnim direktorima škola na saradnji, gostoprimstvu in a poverenju koji su mi pružili. Činjenica je da je zaštita dece i mladih na Internetu postaje jedno od najbitnijih pitanja u oblasti bezbednosti, kako na globalnom nivou, tako i u Srbiji. Broj kriminalnih aktivnosti koji se odvijaju posredstvom  Interneta i društvenih mreža koje direktno ugrožavaju najmlađe raste. Deca su najranjivija grupa korisnika društvenih mreža i moramo učiniti sve što je u našoj moći da ih zaštitimo. Osnovci u Temerinu su imali priliku da kroz interaktivna predavanja čuju kako da pravilno koriste društvene mreže, koje zamke da izbegnu, kako da reaguju i kome da se obrate u slučaju bilo koje neprijatnosti. Na svakom predavanju su aktivno učestvovali u diskusiji, komentarisali, iznosili mišljenja, analizirali smo zajedno pojedine situacije koje mogu da se dese ako su neoprezni na društvenim mrežama. Posebno me raduje da su i gimnazijalci i srednjoškolci lepo reagovali na predavanja – rekla je Katarina Jonev.

 

Predavanje u Temerinu: BEZBEDNOST DECE NA INTERNETU