U sali skupštine opštine Žabalj održana je radionica “Zaštite dece na Internetu”. Cilj radionice je podizanje svesti o problemu nasilja na internetu kao i uočavanje problema i opasnosti koje mogu da zadese najmlađe na društvenim mrezama.

Predavač Katarina Jonev,analitačar politika sajber bezbednosti i edukator na temu zaštite dece i mladih na Internetu, je mnogobrojnim prisutnim učenicima, roditeljima i nastavnicima predočila prednosti ali i potencijalne opasnosti koje vrebaju na Internetu i društvenim mrežama.

“Deca su pažljivo slušala i učestvovala aktivno u predavanju, što je najbitnije. Poenta predavanja nije bila da se deca preplaše već da shvate da sajber prostor, uz sve prednosti koje nam je kao društvu doneo, može biti i opasno mesto ako ne vodimo računa. Zaštita privatnosti, nužnost da se sarađuje sa roditeljima, da se ne prihvataju zahtevi za prijateljstvo od nepoznatih ljudi i da se ne komunicira sa nepoznatima su lekcije koje “svi znamo” ali ako ih baš “svi znamo” kako je onda moguće da su sve učestaliji slučajevi nasilja i zloupotreba? Stoga je prisutnima predočeno uz niz lekcija kako da zaštite sebe i ostanu sigurni u sajber prostoru”, rekla je Katarina Jonev.

Uz krilaticu “bezbednost nije opcija – bezbednost je obaveza, kako u stvarnom zivotu tako i u sajber prostoru”, Katarina je iskustvom iz prakse prisutnima na nizu primera dočarala koje sve opasnosti targetiraju mlade i decu.

“Sajber bezbednost postaje sve bitnija, deca paralelno žive stvarni svet i sajber život na društvenim mrežama. Koliko god roditelji i mi malo stariji zamerili deci što jako mladi otvaraju profile, činjenica je da deca misle da su društvene mreže ogledalo njihovog identiteta. Sa pravilnim korišćenjem i obazrivošću, opasnost po njihovu bezbednost će biti smanjena”, rekla je Katarina Jonev.

 

Predavanje u Opštini Žabalj: BEZBEDNOST NA INTERNETU