Od 5. do 7. marta Regionalni centar za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju u Čačku je organizovao interaktivno predavanje na temu “Bezbednost dece na internet”.

Predavanja su održana za nastavnike i direktore škola grada Čačka, učenike i predstavnike učeničkih parlamenata osnovnih i srednjih škola, roditelje i predstavnike Saveta roditelja, a predavač je bila Katarina Jonev. Realizovana su predavanja za učenike od petog do osmog razreda osnovnih skola “Vuk Karadžić”, “Milica Pavlović” i “Dragiša Mišić”.

Predavanje Katarine Jonev bilo je posvećeno kulturi ponašanja i bezbednosti dece na internetu. Nastavnici, deca i roditelji su mogli saznati nešto više o najčešćim oblicima opasnosti koje vrebaju u sajber polju, pre svega na društvenim mrežama.

Pružene su neophodne informacije o tome šta su sajber nasilje, uznemiravanje, pedofilija i kriminal na internetu. Da bi se što uspešnije preventivno delovalo neophodno je znati šta predstavlja rizično ponašanje i ko je za šta odgovoran u sajber prostoru, ko je žrtva, a ko nasilnik na internetu. Kako osigurati bezbednost dece na internetu, ukazati im na opasnosti koje vrebaju i naći rešenja, izazovi su za odrasle u vreme digitalne ere i prave pravcate „sajber džungle“ . Neophodno je o tome svakodnevno ih informisati i kroz preventivu i edukaciju pomoći deci i mladima.

Predavanje u Čačku: BEZBEDNOST NA INTERNETU, PAZIMO NA DECU!