Početkom decembra, u cilju podizanja svesti, kako najmlađih, tako i roditelja, o opasnostima i prednostima  dece na internetu za školarce u opštini Bogatić organizovana je serija predavanja u sklopu projekta ‘’Cyber Atis’’

Katarina Jonev je učenicima opštine Bogatić kroz 15 predavanja predstavila koje opasnosti na internetu vrebaju decu i odrasle, šta je sajber nasilje i kako se zaštititi od njega, kome prijaviti uznemiravanje na internetu. U svakoj od 6 osnovnih škola su održana minimum 2 predavanja uz prisustvo učenika, roditelja i nastavnika a predavanje je održano i u srednjoj školi.

„Deca u opštini Bogatić su odlično reagovala na predavanja. Ovo jeste mala sredina, ali sajber prostor ne zna za fizičke granice, tako da su deca ugrožena podjednako  u Beogradu, Bogatiću, Novom Sadu, Atini, Njujorku i slični problemi se manifestuju u svakoj sredini. Jako ih je bitno upozoriti, ali i čuti kakva iskustva oni imaju. Recimo, na predavanju osnovcima od prvog do četvrtog razreda  videla sam da se  gotovo 80 odsto dece javilo da ima profile na društvenim mrežama. Mi im ne možemo reći da izbrišu svoje profile, ali ih možemo usmeriti kako na pametan način da formiraju svoje sajber identitete i kako da razdvoje stvarni, fizički od sajber života, to je glavna poenta ovih predavanja“, objasnila je Katarina Jonev.

Većina dece uzrasta do 10 godinama nije svesna da društvene mreže mogu biti i potencijalna opasnost, njima je to igra. Kolikogod se smatra da je to suviše rano za mlade da imaju profile, činjenica je da ih imaju. Realnost je da su deca aktivni učesnici u sajber prostoru. Decu od malih nogu treba usmeriti da vode računa kako u fizičkom tako i u online svetu.  Stoga se ‘’Cyber Atis zalaže za razvoj ‘’kulture ponašanja na Internetu’’. To kod dece treba paralelno razvijati uz IT pismenost.

 

 

 

 

Predavanja u Bogatiću: OPASNOSTI I PREDNOSTI INTERNETA