Nova školska godina počinje za nekoliko dana. Uz uredno spakovan ranac sa knjigama i sveskama, odabranu odevnu kombinaciju, savetujemo roditeljima da obrate pažnju i na osnovne bezbednosti koje našim mališanima mogu da budu od koristi u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Fun Ideas To Get Kids Ready For The New School Year | ABC Taxis

Vaše dete treba da:

  • Zna napamet vaše ime i prezime, svoje ime i broj telefona jednog roditelja!
  • Ne oslanjajte se na to da date detetu telefon sa memorisanim brojem – neka ga zna napamet! Telefon nestane, baterija se isprazni, ali broj ne nestaje iz glave u nebezbednim okolnostima!
  • Zna kako da pređe ulicu i kako da se ponaša u saobraćaju!
  • Neka i zakasni ali neka nikad ne pretrčava ulicu van pešačkog prelaza i na crveno svetlo! Mnogo je nesavesnih vozača na ulicama i mnogo je dece izgubilo život.
  • Ne treba da razgovara sa nepoznatim ljudima na ulici i ne treba da daje privatne informacije o sebi (adresa, ko su roditelji, gde rade, u koju školu ide, itd.)
  • Dete treba da zna razliku između loših i dobrih dodira na svom telu! Objasnite svom detetu ko sme da ga dodirne, a ko ne i da nema tajni oko dodira (da objasnimo slikovito: npr dobar dodir – mama dok tušira dete, loš dodir – hvatanje detetove pozadine od strane starije osobe u parku)
  • Dete mora da zna da postoje tajne koje ne sme da krije od vas (npr ako starija osoba traži od deteta da ne kaže mami i tati o čemu pričaju, čega se igraju, itd). Ovo pravilo važi i za internet komunikaciju!
  • Dete mora da zna da ne treba da prima poklone od nepoznatih ljudi a posebno ne slatkiše i sladoled, piće
  • U slučaju da dete neko vređa, maltretira, ismeva, fizički zlostavlja, udara naučite ga/je da vam to odmah i kaže, da ne krije od vas!

Kada je reč o internetu i društvenim mrežama od izuzetnog je značaja da detetu od trenutka kada mu/joj date telefon u ruke počnete da učite kako da na pravilan način koristi tehnologiju, kako da izbegne zamke nebezbednog ponašanja (da profil bude zaključan, da ne prihvata zahteve od nepoznatih ljudi, da ne komunicira sa onima koje ne poznaje, da ne objavljuje privatne informacije o sebi i drugima…) kao i da poznaje kulturu ponašanja u virtuelnom svetu  (da  ne postavlja uvredljive komentare i slike, da ne vređa nikoga, da ne šiti tračeve o drugoj deci…)

Back-to-School: Preparing Children for a Healthy, Happy Year

Vaše dete mora da zna u svakom trenutku da ste tu za njega/nju! Mora da zna da ste podrška, pomoć i sigurna luka a to se stiče ljubavlju, komunikacijom, otvorenim razgovorom od malih nogu.

Osnove bezbednosti za đake pred početak školske godine