Činjenica je da se naša deca rađaju, žive, odrastaju, sazrevaju, pa donekle i formiraju kao ličnosti u digitalnom dobu, a sve češće su njihove prve igračke tableti i telefoni, ili bar omiljeni predmet njihovog interesovanja. Stoga i nečudi što je veliki broj njih snalažljivi u upotrebi novih tehnologija od svojih roditelja. Dete svakako sve oko telefona, instaliranja igrica, gledanja videa, aktivnosti na društvenim mrežama zna jer su mu upravo roditelji i bliža porodica dali telefon u ruke. Možda je videlo od vas, a možda su dečija radoznalost i način razmišljanja doprineli lakoći sa kojom se snalaze koristeći nove tehnologije.

TikTok App: Tik Tok launches information hub to address misinformation about the app - The Economic Times Video | ET Now

Obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju sa virusom covid19, deca su usmerana sve više na virtuelni svet.  Društvena mreža TikTok je trenutno jedna od najpopularnijih aplikacija na svetu čiji su korisnici uglavnom deca i mladi. Služi za kreiranje i deljenje kratkih video-formi. Najzastupljenija grupa korisnika su upravo deca i mladi uzrasta od 10 do 18.godina.

Trka za predmetima i lajkovima

U trci za pregledima i lajkovima, mladi se upuštaju u niz izazova koju su opasni po život i zdravlje. Zabeleženi su već smrtni slučajevi kao i ogromni broj povreda. Neki od izazova poput “Skull Breaker Challenge” (tri osobe stanu jedna pored druge, one koje stoje po strani izvedu neki skok, osoba u sredini treba da ih oponaša i dok skače, ostale joj podmeću nogu kako bi pala a sam pad može da izazove prelome i gubitak svesti), zatim ,,18 plus” (lepljenje papirića ispod zenice oka, može da izazove oštećenje oka),  ,,Cutting challenge” (podsticanje na sečenje tela nožem, skalpelom ili žiletom), ,,Drinking challenge” (nadmetanje u količini popijenog alkoholnog pica), ,,Passout challenge” (zaustavljanje disanja dok osoba ne izgubi svest).  Zbog lažne popularnosti, deca i tinejdžeri ližu WC šolje, pale utičnice metalnim novčićima, u oči stavljaju hemikalije da bi promenili boju očiju, lepe gornju usnu superlepkom da bi povećali usne, turpijaju zube turpijom, …a sve da bi njihove video snimke video veliki broj ljudi. Popularni su i klipovi koji promovišu gladovanje i anoreksiju, govor mržnje, vređanje.

How to Make App Like Tik Tok [for Founders] | SpdLoad

Šta je, zapravo, novo?

Zbog svega navedenog, TikTok je rešio da izmeni politiku korišćenja i uveo nova pravila da bi zaštitio decu i mlade štetnog sadržaja. Cilj je, kako kažu čelnici ove društvene mreže iz Kine, da se zaštiti privatnost i osigura bezbednost dece uzrasta od 13. do 18.godina (iako je ogroman broj korisnika mlađi od 13.godina. Deca u Srbiji koriste ovu mrežu i u mlađim razredima osnovne škole). Neka od novih pravila su:

  • I dalje nije dozvoljeno deci ispod 13.godina da otvaraju profile. Putem veštačke inteligencije koja će biti u stanju da proveri godište korisnika, biće otklonjeni nalozi sa ove društvene mreže,
  • Korisnicima TikToka koji su mlađi od 16 godina profili će biti podešeni na privatne – to znači da će samo profili koje mladi odobro moći da komentarišu njihove video klipove.
  • Svi korisnici će biti sprečeni da preuzimaju video klipove osoba mlađih od 16 godina.
  • Ukida se opcija predloži ,,svoj nalog drugima”

Da li će nova pravila doprineti većoj bezbednosti dece na TikToku?
Teško, ako aktivnu ulogu ne preduzmu pararelno i roditelji.

Edukacija dece kao jedino rešenje!

Kako bi se sprečila šteta ali i sačuvala bezbednost (i život!) dece, potrebeno je raditi na njihovoj edukaciji. Saradnja roditelja i deca kada je reč o njihovom ponašanju na internetu krucijalna je za povećanje njihove bezbednosti u digitalnom svetu.  Deca i mladi su najveća ali i najranjivija grupa korisnika društvenih mreža jer iako su vešti u upotrebi novih tehnologija, činjenica je da nemaju dovoljno životnog iskustva niti kritičke svesti da uvide sve onlajn opasnosti. Bitno je da roditelji objasne detetu da, iako im raznorazne igre izazova sa drušvenih mreža možda deluju interesantno, uzbudljivo ili čak trpe pritiske svoje okoline a se upuste u neke, da mogu sebe da dovede u ozbiljnu opasnost, da izazovu povrede i da ugroze sopstveno zdravlje i život.

Kada će dete imati samostalni profil na bilo kojoj društvenoj mreži je odluka koju donose roditelji i dete. Ako vaše dete ima manje do 13 godina a želi da ima profil na nekoj od društvenih mreža, dobro razmislite pre nego što ga grubo odbijete jer ono samo može i vama iza leđa da otvori profil – nažalost, dovoljno je samo da slaže podatak za godinu rođenja. Ali vi ne želite da vam dete radii za ledja i krije ovakve stvari od vas, zar ne? Svakako od vas dete treba da čuje kako da se ponaša na internetu i na društvenim mrežama, da sazna kakav sadržaj je neadekvatan, kakvo ponašanje neprihvatljivo, kako da sačuva svoju privatnost i intimu, da ima zaključan profil, da se ne dopisuje sa nepoznatim ljudima, kako da odreaguje kada ga neko vređa, maltretira ili dođe u kontakt sa predatorom.

Za dodatnu edukaciju o bezbednost dece na internetu možete na sajtu da poručite knjigu ,,Bezbednost dece na internetu – vodič za roditelje” i da saznate kako da vaše dete postane i ostane sigurno na internetu i društvenim mrežama i kako da mu pomognete da napravi prve virtuelne korake.

NOVA PRAVILA ZA BEZBEDNOST NA TIKTOKU