Tik-tok je trenutno jedna od najpopularnijih aplikacija na svetu čiji su korisnici uglavnom deca i mladi. Služi za kreiranje i deljenje kratkih video-formi. Međutim, u trci za pregledima i lajkovima, mladi se upuštaju u niz izazova koju su opasni po život i zdravlje.

Tako se na mreži TikTok pojavio “Skull Breaker Challenge”. Izazov počinje tako što tri osobe stanu jedna pored druge. One koje stoje po strani izvedu neki pokret (najčešće skok), osoba u sredini zatim treba da ih oponaša i dok skače, ostale joj podmeću nogu kako bi pala. Pad može da izazove prelome, gubitak svesti i razne druge posledice opasne po život.

TikTokom je ,,vladao’’ i izazov lepljenje papirića sa natpisom: “18 plus” u oko (ispod zenice). Ovaj izazov rizik od brojnih infekcija koje same po sebi predstavljaju opasnost za vid i razna fizička oštećenja oka.

Rajasthan: 12-Yr-Old Boy Hangs Himself As Part Of TikTok Challenge

“Pomešajte izbeljivač, želatin, kremu za brijanje i sredstvo za dezinfekovanje ruku i sipajte smesu u plastičnu vrećicu”, kaže jedan od korisnika ove aplikacije uz obećanje da će vam se promeniti boja očiju ako ovo prislonite na oko. Nakon isprobavanja ovog izazova mnoga deca su prijavila krvarenje iz očiju, opekotine i oslabljen vid.

Na TikToku je osvanuo video koji detaljno objašnjava postupak kako uvećati usne bez hirurškog zahvata. Sve što je potrebno, kako se u videu navodi, jeste da superlepkom zalepite gornju usnu za kožu ispod nosa i tako dobijete veću gornju usnu.

U izazovu ,,pahuljica’’, jedna osoba sipa drugoj, koja leži na leđima otvorenih usta, mleko i pahuljice direktno u usta. Na ovaj način može da dođe do davljenja osobe koja leži.

TikTok App: Tik Tok launches information hub to address misinformation about the app - The Economic Times Video | ET Now

Internetom kruže izazovi kao što su ’’Cutting challange’’, tokom kojeg mladi jedni druge podstiču na sečenje tela nožem, skalpelom ili žiletom, zatim ’’Drinking Challange’’ koji pojednostavljeno predstavlja nadmetanje u količini popijenog pića ili neke druge tečnosti a tu si i ’’Choking game’’, odnosno igra davljenja tokom koje je potrebno staviti što više različitih stvari u usta kao i ’’Passout game’’ tokom koje je potrebno zaustaviti disanje sve do trenutka pada u nesvest.

Zbog lažne popularnosti, deca i tinejdžeri ližu WC šolje, pale utičnice metalnim novčićima, u oči stavljaju hemikalije.. a sve da bi njihove video snimke video veliki broj ljudi.

Kako bi se sprečila šteta ali i sačuvala bezbednost (i život!) dece, potrebeno je raditi na njihovoj edukaciji. Najbitniju ulogu svakako igraju roditelji.

Saradnja roditelja i deca kada je reč o njihovom ponašanju na internetu krucijalna je za povećanje njihove bezbednosti u digitalnom svetu.

How the forced sale of TikTok could splinter the internet - The Verge

Deca i mladi su najveća ali i najranjivija grupa korisnika društvenih mreža jer iako su vešti u upotrebi novih tehnologija, činjenica je da nemaju dovoljno životnog iskustva niti kritičke svesti da uvide sve onlajn opasnosti. Bitno je da roditelji objasne detetu da, iako im raznorazne igre izazova sa drušvenih mreža možda deluju interesantno, uzbudljivo ili čak trpe pritiske svoje okoline a se upuste u neke, da mogu sebe da dovede u ozbiljnu opasnost, da izazovu povrede i da ugroze sopstveno zdravlje i život.

O TikToku pročitajte više na sajtu: http://www.katarinajonev.com/sta-znamo-o-aplikaciji-tiktok/

Najopasniji izazovi na TikToku po decu i mlade