Većina roditelja se pita kada je pravo vreme da detetu kupi prvi telefon. Pravi odgovor ne postoji. To je individualna odluka roditelja. Svakako da je preporuka da to ne bude period pre prvog razreda osnovne škole.

Children's introduction to the cell phone world | The Wizard Watch

Telefon je odlično rešenje, ako dete ide samostalno ili samo sa vršnjacima u školu ili na neke druge aktivnosti. Na taj način uvek možete da ga pozovete, pošaljete poruku, ali i da imate uvid u njegovu lokaciju i kretanje.

Why you should never let your baby or toddler play with your mobile phone - Mirror Online

Međutim, roditelji moraju da imaju na umu sledeću stvar: detetov telefon je sredstvo, oruđe koje se koristi za komunikaciju sa njima, a ne stvar prestiža kako većina roditelja danas misli. Dati detetu od 3 do 7 godina telefon vrednosti 700, 900 ili više eura da bi igralo igrice i gledalo crtane filmove nije logično. Ako roditelj misli da cena detetovog telefona koji nosi u vrtić ili školu treba da odražava statusni simbol porodice, onda greši. Priznajem – to jeste nažalost postalo trend, ali, da li zaista treba slepo pratiti trendove koji su besmisleni?!

At What Age Should a Child Get Their First Phone? - Tech Advisor

Poznajem roditelje koji podižu kredite da bi detetu u nižim razredima kupili najnoviji telefon. Čemu potreba da se dete od malih nogu navikava da gleda kroz materijalizam, kroz novac, kroz ,,to puno košta’’? Dete treba da se istakne radom, trudom, talentom, inteligencijom, dobrim kućnim vaspitanjem, a ne telefonom od nekoliko stotina eura! Šta se dešava ako detetu ispadne taj skupi telefon i polomi se? Da li se kredit, uzet da se kupi telefon, refinansira u drugoj banci? Ili se primenjuju disciplinske mere protiv deteta u vidu batina?!  Dete može da doživi traumu i neprijatnost ako ga neko napadne i otme mu telefon iz ruke.

An age-by-age guide to kids and smartphones

Preporuka je da prvi telefon bude običan – bez suviše funkcija, pa čak i bez interneta (ako uspete da nađete takav).  Ukoliko pak se odlučite da detetu kupite nov smartfon, znajte da sami možete da instalirate aplikacije kojima može da pristupi, možete da ograničete vreme na internetu ali i da blokirate pojedine aplikacije i nedozvoljene pozive sa nepoznatih brojeva.

Kupovina prvog telefona detetu