Kad bi na svaku reklamu kladionica i kockarnica bila ispričana samo jedna istinita priča o tragičnim posledicama kockanja bilo bi puno manje onih koji kockaju. Ali, žrtve kockanja nemaju novac da plaćaju takve reklame, a kladionice i kockarnice novcem tih žrtava plaćaju reklame kojima mame nove žrtve. 

Onlajn klađenje

Zavisnost o kockanju je bolest u kojoj pojedinac ima nekontrolisanu potrebu za kockanjem, nebitno da li dobija ili gubi, a koju prati čitav niz štetnih posledica, kako za njega lično, tako i za njegovu užu i širu porodicu.

Kockanje stimuliše sistem nagrađivanja u mozgu, izazivajući oslobađanje dopamina i, posledično, čineći da se osoba oseća srećno i samouvereno. Uzbuđenje koje potiče od kockanja jedan je od glavnih razloga zašto zavisnost od kockanja na prvom mestu nastaje.

Kockanje je prisutno na svakom koraku. Ono je danas ušlo u domove, kancelarije, škole, na radna mesta. Upotrebom modernih tehnologija i interneta danas se kocka iz spavaćih soba, učionica, dvorišta, verskih objekata… Uz sve to, teško možete naći ulicu ili naselje u kojoj nema kockarnica ili kladionica.

Činjenica da je kockanje toliko prisutno u našem društvu, da se promoviše više nego ijedna druga aktivnost ili vrednost, govori nam koliko smo nisko pali. U javnosti se stvorio utisak da je kockanje ne samo bezazleno i zabavno, nego da je to način na koji možemo ostvariti svoje ciljeve, kupiti stan ili kuću, kupiti dobar auto, platiti putovanja, pokriti sve troškove, živeti lagodan život. Ne treba biti posebno pametan da bi se shvatilo da je sve to široki put u propast.

Ali da li to shvataju i deca? Posebno je žalosno i opasno to što naša deca već od najranijeg uzrasta žive u takvom okruženju i pod tako snažnim uticajem te industrije propasti i nesreće.

Umesto da im se usađuje ljubav prema sportu, znanju, umetnosti, prirodi, radu; umesto da ih učimo da samo rad i kreativnost vode njihovom duhovnom i materijalnom blagostanju; deci se na svakom koraku poručuje da je kockanje put do ostvarenja svih želja i ciljeva. A osobe koje treba da su im uzori po moralu i lepom ponašanju, novac zgrću reklamirajući kladionice.

U ovom blogu pozabaviću se onlajn kockanjem koje je sve više prisustno među decom i mladima. Sve što im treba je – telefon,

Po Zakonu, deci ispod 18 godina nisu dozvoljeni klađenje i kockanje u bilo kom obliku (bilo onlajn bilo da ulaze u kladionice) ali se ta zabrana lako zaobilazi.

7 Important Things To Know About Online Casinos - California Business  Journal

Na sajtovima za klađenje postoji opcija za registrovanje naloga, za koji vam je na nekim sajtovima potrebano da upišete ime i prezime, dodate korisnično ime, mejl i željenu šifru, dok neki samo traže korisničko ime i mejl, pa vam administartori šalju šifru na dati mejl.

Neke kockarnice imaju starosnu kategoriju u kojoj morate da popunite godinu rođenja pre nego što se registrujete, ali neke nemaju ovu opciju, pa je deci i mladima olakšano da ispune svoju potrebu za klađenjem. Takođe, maloletnici mogu ga koriste podatke svojih roditelja, uključujući i njihov datum rođenja

Onlajn nalog se uz podatke sa lične karte odrasle osobe. Deca često iskoriste dokument roditelja, starijeg brata ili sestre ili drugova koji su punoletni, ostave svoj imejl za potvrdu i broj naloga i tako roditelj i ne zna za nalog ili da se dete uopšte kladi. Dete ne mora fizički da ide u kladionicu, može iz svoje sobe da se kladi a da roditelji to ne znaju. Kladionice znaju da se deca tako najčešće klade, ali oni im ne otvaraju naloge i ne isplaćuju novac bez odrasle osobe i tu se njihova odgovornost završava. Neretko se dešava da deca čekaju ispred kladionica i mole odrasle ljude da uđu i umesto njih uplate tiket (što neki neodgovorni građani i urade!) a veliki procenat onih koji kockaju online ili zamole prolaznike ili starije poznanike da za određeni novčani procenat podignu dobitak.

Nedovoljna sistemska kontrola, jaka kampanja i nedovoljna svest odraslih o štetnosti klađenja, upravo kod dece i mladih dodatno otežava suočavanje sa ovim problemom. Onlajn klađenje je izuzetno lako dostupno (bilo kad, bilo gde, sa bilo kog uređaja može da se kladi), navlačenje kroz bonuse, lakoća otvaranja naloga, šarolike igre na sreću (slot, utakmice,…). Ne sme se ispustiti i da veliki procenat okoline zbog pritiska vršnjaka počinje da se kladi. Obećanja o ludoj lovi i brzoj zaradi su ekstremno jak motiv da se okuša u kockanju.

Posledice zavisnosti od onlajn klađenja po decu su:

  • Negativne mentalne i fizičke posledice
  • Zanemarivanje školskih i vanškolskih obaveza
  • Gubljenje kontrole, finansijski problemi koji utiču na celu porodicu, zaduživanje, potencijalno krađa i prodaja stvari da bi se izmirili dugovi i dalje kockalo
  • Promene u raspoloženju i ponašanju deteta
  • Pogoršavanje odnosa sa porodicom i prijateljima
  • Osećaj srama i stida
  • Otuđenost
  • Jedini fokus interesovanja je kockanje
  • Laganje, agresija, opravdanja, neuverljiva objašnjenja kako novac dolazi i odlazi

Temeljni uslov kvalitetnog razvoja deteta je stabilna porodica u kojoj vladaju sklad i međusobno poštovanje; porodica u kojoj svi njeni članovi osećaju toplinu i ljubav; porodica u kojoj se njeni članovi slažu i potpomažu, razgovaraju. U ovakvim obiteljima prevencija raznih devijantnih ponašanja, pa tako i prevencija zavisnosti kockanja je već time postavljena na čvrste i dobre temelje. Na sve sumnjive signale kod deteta treba blagovremeno reagovati. Uvek je važno ne čekati da se problem reši sam sam od sebe, nego treba tražiti pomoć, razgovarati i pružiti podršku.

Koliko su onlajn kockanje i klađenje opasni za decu i mlade?