U gimnaziji ,,Patrijarh Pavle’’u Beogradu (nekadašnja XV beogradska gimnazija) održana su dva predavanja za učenike prvog i drugog razreda na temu bezbednosti dece na Internetu i društvenim mrežama. Predavanja je održala Katarina Jonev, edukator na temu bezbednosti dece i mladih na društvenim mrežama.

Cilj predavanja je podizanje svesti o problemu nasilja na internetu kao i uočavanje problema i opasnosti koje mogu da zadese mlade na društvenim mrežama.

I u srednjoškolskim godinama bitno je usmeriti mlade na pravilno kreiranje sajber identiteta kao i kulturu ponašanja u virtuelnom svetu. Poseban akcenat stavljen je na sajber odnosno digitalno vršnjačko nasilje.

-Sajber nasilje jedan od najrasprostranjenijih oblika vršnjačkog nasilja, budući da živimo u digitalnoj eri, u kojoj se više komunicira preko mobilnih telefona, tableta i računara, nego uživo – licem u lice. Veliki broj slučajeva animoziteta i svađa sa fizičkog je prešao na sajber teren. Sajber nasilju je teško stati na put. Ono je non stop prisutno, žrtva ne može da pobegne i da se sakrije jer internet sadržaj cirkuliše kontinuirano i kada je nismo online – istakla je Katarina.

Hvala direktoru škole Jasminu Nikolovskom na pozivu i gimnazijalcima koji su učestvovali u interaktivnim predavanjima o ovoj bitnoj temi.

Predavanje u gimnaziji “Patrijarh Pavle”