Ovog leta u Vrnjačkoj Banji održan je peti po redu međunarodni rukometni kamp Ratka Nikolića, našeg proslavljenog rukometaša i reprezentativca Srbije. Kamp je okupio veliki broj talentovane dece iz cele zemlje, regiona, ali i iz Grčke i Slovačke. Glavni cilj kampa je da se uz najbolje trenerske stručnjake deca i mladi usavrše rukometnim tehnikama. Paralelno, Ratko Nikolić je deo kampa posvetio i mnogim drugim temama koje bi omogućile da mladi rukometaši i rukometašice uz stečeno rukometno znanje odu i sa još nekim bitnim vrednostima značajnim za boravak na rukometnom terenu, ali i izvan njega.

Posebna pažnja posvećena je predavanjima na temu bezbednosti dece na Internetu i na društvenim mrežama. Predavanja i radionice sa decom održala je Katarina Jonev, višegodišnji edukator na temu bezbednosti dece na Internetu i jedan od retkih predavača koja se bavi temom bezbednosti sportista na društvenim mrežama.

-Velika je čast i zadovoljstvo biti deo kampa velikog čoveka i renomirane rukometne legende Ratka Nikolića. Ratko je prepoznao potrebu edukacije o opasnostima koje vrebaju na Internetu, jer naša deca se rađaju, žive, deluju u digitalnom svetu. Sa otvaranjem profila na društvenim mrežama i aktivnostima, otkrili su u ranom dobu virtuelni svet, a mnogi su se sa njim i saživeli. Ne znaju da podvuku crtu razdvajanja stvarnog od virtuelnog života. Od izuzetnog je značaja da buduće generacije od malih nogu pripremimo i spremimo za život u virtuelnom svetu. Decu treba uputiti u bezbedonosnu kulturu korišćenja Interneta i popularnih društvenih mreža. Treba ih usmeriti da razviju virtuelne identitete, da nauče kako da sačuvaju svoju privatnost, da se što manje izlažu rizicima u virtuelnom svetu, i da pravilo ‘’što ne radiš u fizičkom svetu (npr. da razgovaraš sa nepoznatim ljudima) ne treba da radiš ni na društvenim mrežama’’ – rekla je Katarina.

Mladi sportisti se često suočavaju sa problemima na društvenim mrežama. Koje su najbitnije stvari naglašene na predavanjima na kampu i šta su mladi rukometaši mogli da čuju i nauče?

– Predavanja su bila interaktivna i deca su sjajno reagovala sa pitanjima i komentarima. Najbolji pokazatelj da su predavanja bila uspešna govori činjenica da su istog dana kada su imali predavanja, deca pregledala ali i sredila svoje profile i to podelila sa svojim trenerima. Kvalitetna edukacija može da doprinese boljem razumevanju opasnosti koje vrebaju u virtuelnom prostoru, a kojima su deca izložena. Mržnja, nasilni sadržaji, ismejavanje i ruganje, vređanje, ostavljanje pretećih i ružnih komentara, predstavljaju neke od opasnost društvenih mreža koje su sve češće među mladima. Kada neko maltretira dete porukama neprikladnog sadržaja, zatim vređa, uznemirava, postavlja lažne informacije o njemu, pravi grupe na društvenim mrežama u kojima je cilj ismejavanje, ucenjuje, poziva na fizičko nasilje, znajte da je u pitanju virtuelno nasilje. Česti su slučajevi među mladim sportistima da postanu žrtve samo zato jer nastupaju za protivnički klub. S druge strane imamo porast broja predatora koji ne biraju način da povrede žrtve. Deca su naučila da ne treba da prihvate zahteve za prijateljstvo od ljudi koje ne poznaju, kakve fotografije nikako ne smeju da šalju drugim ljudima i da postavljaju na profile, kome mogu da se obrate ako dođe do uznemiravanja i neprijatnih situacija, kao i priču o internet zavisnosti. Sve u svemu, mislim da su se predavanja sjajno uklopila sa misijom Ratka Nikolića o pravilnom razvoju dece – zaključila je Katarina Jonev.

Predavanje na kampu Ratka Nikolića: ZAŠTITA DECE NA INTERNETU