Ovog leta na Zlatiboru i Kopaoniku održan je drugi po redu međunarodni fudbalski kamp našeg proslavljenog fudbalera i reprezentativca Srbije Dejana Stankovića.

Glavni cilj kampa Deki5 je da se uz najbolje trenerske stručnjake deca i mladi različitog uzrasta iz Srbije, regiona i svih krajeva sveta, usavrše fudbalskim tehnikama, zabave kroz igru i kvalitetan, stručan trening uz boravak u prirodi. Istovremeno, deo aktivnosti na kampu bio je posvećen i edukativnim temama bitnim za pravilan razvoj i neophodnu brigu o zdravlju dece.

Posebna pažnja posvećena je predavanjima na temu bezbednosti dece na Internetu i na društvenim mrežama. Predavanja i radionice sa decom održala je Katarina Jonev, višegodišnji edukator na temu bezbednosti dece na Internetu i jedna od retkih predavača koja se bavi temom bezbednosti sportista na društvenim mrežama. Katarina je predstavila i svoju knjigu ,,Bezbednost dece na internetu – vodič za roditelje’’.

-Čast je i zadovoljstvo biti deo jednog od najkvalitetnijih sportskih kampova za mlade na ovim prostorima, velikog čoveka i fudbalske legende Dejana Stankovića. Deci na kampu je na kreativan i zabavan način objašnjen značaj kreiranja zdravog virtuelnog identiteta, upoznavanje sa kulturom korišćenja društvenih mreža, naglašen značaj dobrog i kvalitetnog odnosa sa roditeljima jer su oni jedini koji mogu da im pomognu i da ih zaštite. Veliki broj dece na kampu će nastaviti da se bavi fudbalom, neki od njih će postati uspešni i poznati igrači. Tada će oni biti uzori mladima i moraju da znaju kakvu sliku o sebi plasiraju i kakvu poruku šalju pratiocima na društvenim mrežama. Do tada moraju da povedu računa o svojoj privatnosti ali i bezbednosti na internetu.

Koje su najbitnije lekcije koju su deca na kampu Deki5 naučila?

-Deca su naučila kako da sačuvaju svoju privatnost, kako da se što manje izlažu rizicima u virtuelnom svetu, i da pravilo ‘’što ne radiš u fizičkom svetu ne treba da radiš ni na društvenim mrežama’’ mora da se poštuje. Takođe, naučili su da ne treba da prihvate zahteve za prijateljstvo od ljudi koje ne poznaju, kakve fotografije nikako ne smeju da šalju drugim ljudima i da postavljaju na profile, kome mogu da se obrate ako dođe do uznemiravanja i neprijatnih situacija, kao i priču o internet zavisnosti i koje su posledice preteranog igranja video igrica što je izuzetno popularno u njihovom uzrastu.

Na kampu je predstavljena i knjiga ,,Bezbednost dece na internetu – vodič za roditelje’’.

-Kao neko ko se bavi edukacijom i zaštitom dece na internetu, poslednjih godina imala sam veliki broj uspešnih radionica sa decom, roditeljima, srednjoškolcima, mladim sportistima. Iz iskustva znam da je od izuzetnog značaja da buduće generacije od malih nogu pripremimo i spremimo za život u virtuelnom svetu a u tome ključnu ulogu igraju roditelji. Zbog toga je knjiga namenjena upravo roditeljima čija deca se rađaju, rastu, obrazuju se, razvijaju i žive u digitalnom dobu, da uh upozna sa opasnostima i pruži odgovore na najčešća pitanja, reši nedoumice koje postoje.

Predavanja o bezbednosti dece na internetu na kampu Dejana Stankovića