Na Dan slovenske pismenosti (Dan Ćirila i Metodija) 24. maja i u mesecu u kom Prva beogradska gimnazija proslavlja veliki jubilej 180 godina postojanja, Katarina Jonev je održala predavanje na temu bezbednosti srednjoškolaca na društvenim mrežama i na Internetu u ovoj školi.

Sa velikim zadovoljstvom sam prihvatila poziv jubilarnog 10. Mixer festivala i Prve beogradske gimnazije da održim predavanje u ovoj školi bogate istorije i to baš na Dan Ćirila i Metodija, odnosno Dan slovenske pismenosti i kulture. Koliko je bitno da vodimo računa o svom jeziku, identitetu, tradiciji, pismenosti, kulturi, toliko je bitno da danas kada nam je tehnologija široko dostupna, posebno mladima, pričamo i o kulturi ponašanja na društvenim mrežama i o bezbednom korišćenju Interneta. Učenici su sjajno reagovali na predavanje koje je održano u svečanoj sali, učestvovali su u diskusiji i nadam se da sam uspela da im dam odgovore na pitanja koja su ih najviše zanimala kada su u pitanju sajber prostor i neprilike koje mogu da ih snađu ako se suviše otvoreno ponašaju u digitalnom svetu – rekla je Katarina.

Prva beogradska gimnazija je jedna od najstarijih gimnazija u Republici Srbiji. Gimnazija beogradska, kako je u početku nosila naziv, osnovana je 18. juna 1839. godine ukazom kneza Miloša.Svoj današnji dom Gimnazija dobija 1938. godine, gotovo stotinu godina posle svog osnivanja. Za projekat zgrade Prve beogradske gimnazije bila je zadužena arhitekta Milica Krstić.

Nekadašnji učenici su između ostalih kralj Petar Karađorđević,Ljuba Nenadović, Jovan Ristić, Milutin Garašanin, Dragutin Dimitrijević Apis, Svetozar Marković, Milovan Glišić, Stevan Sremac, Laza Lazarević, Petar Kočić, Vojislav Ilić, Jovan Skerlić, Branislav Petronijević, Slobodan Jovanović, Stevan Mokranjac, Jovan Cvijić, Mihajlo Petrović Alas, Branislav Nušić, Stepa Stepanović, Radomir Putnik, Živojin Mišić, I mnogi drugi. Danas su hodnici i unutrašnjost ove gimnazije ukrašeni hjihovim portetima, kao podsećanje na značajan doprinos koji je ova škola dala srpskom društvu.

Gimnazija je svojim učenicima pružila maksimalne uslove za rad i učenje, a organizovanjem predavanja na temu bezbednosti srednjoškolaca na Internetu je još jednom pokazala koliko ulaže i u vannastavne aktivnosti i brine da učenici prošire svoje znanje i svesnost o potencijalnim opasnostima koji dolaze iz sajber prostora.

Predavanje u Prvoj beogradskoj gimnaziji: BEZBEDNOST NA INTERNETU