Šta ako je vaše dete upućenije u tehnologiji od vas? Šta ako se bolje snalazi sa mobilnim telefonom, instaliranjem aplikacija, pretraživanjem na internetu, upotrebom računara? Da li to treba da vas uplaši? Da li zbog toga ne treba da se bavite detetovim aktivnostima u virtuelnom svetu? Ne treba da znate šta dete radi na internetu i društvenim mrežama? Ili je to izgovor pojedinih roditelja?

Borba protiv vetrenjača?

Internet i društvene mreže su realnost naše dece i ništa konstruktivno nećete postići ako se borite protiv njih. A i zbog čega se boriti? Internet je fenomenalna stvar koja je našem društvu u celini donela napredak. Internet nije ni dobar ni loš – pitanje je samo da li se koristi na dobar ili loš način, i to imajte na umu.

Na jednom predavanju o bezbednosti dece na internetu koje sam držala za roditelje, zabrinuta mama je prokomentarisala ,,Zna više od mene o računarima i telefonima, skoro me je i sramota! Kao da je rođena sa mobilnim telefonom u ruci”. Nije jedini roditelj koji tako misli! Nema razloga da vas bude stid ako se vaše dete bolje snalazi sa spravicama. Činjenica je da roditelji moraju da stiču naknadno znanje o internetu koje njihova deca već imaju. Ne, ne treba biti uplašen jer su deca IT pismenija od svojih roditelja ali treba biti zabrinut ako ne želimo da posvetimo pažnju i usmerimo decu da pravilno koriste virtuelni prostor.

Dete svakako sve oko telefona, instaliranja igrica, gledanje videa, aktivnosti na društvenim mrežama, zna jer ste mu vi dali telefon u ruke. Možda je videlo od vas, a možda su dečija radoznalost i način razmišljanja doprineli lakoći sa kojom se snalaze koristeći nove tehnologije.

Od trenutka kada vaše dete počne da pokazuje interesovanje za tablet, pametni telefon, računar i Internet, trebalo bi da počnete da objašnjavate da se sve što je naučilo o bezbednosti, takođe odnosi i na sajber svet. Drugim rečima, sredstva se menjaju, ali pretnje ostaju iste. Neka vam uvek bude u glavi nekoliko puta pomenuta rečenica ,,Ne pričaj sa nepoznatim ljudima na ulici’’ i da je ona i te kako primenljiva u sajber prostoru – ,,ne četuj sa nepoznatim ljudima na Internetu’’.

Kompjuterski šefovi u virtualnom prostoru

Ali činjenica da je vaše dete rođeno u digitalom dobu ne znači da je ono kompjuterski šef u vašem domu niti da treba da ga pustiti da se samo snalazi u virtuelnom prostoru. Umeće, ili veština korišćenja Interneta, računara, tableta, pametnih telefona, nije isto što i razumevanje uticaja radnji i akcija koja deca preduzimaju na mreži. Deca ne razumeju uvek koje sve potencijalne opasnosti mogu da se dese. Kao roditelj treba da znate kako da iskontrolišete situaciju u slučaju da deca naiđu na nešto njima nepoznato, neprikladno ili štetno.

Veliki broj roditelja se zbog sopstvenog neznanja i neiskustva u oblasti kompjutera oseća nesigurnim i nemoćnim, pa o tome i ne razgovaraju sa svojom decom. Osećaju se prilično bespomoćnim, jer ne znaju šta treba uraditi. Аli to ne umanjuje značaj razgovora koji treba da obavite sa svojim detetom o bezbednom korišćenju tehnologija.

Sviđalo se to nama ili ne, činjenica je da se naša deca rađaju, žive, sazrevaju, obrazuju u digitalnom dobu i da su tehnologije sastavni deo njihovog života od malih nogu. Otuda i ime ,,digitalni urođenici’’. Od roditelja se ne očekuju da budu IT genijalci, ali ono što svaki roditelj može da uradi je da pročita na Internetu osnovna pravila korišćenja računara, društvenih mreža, da ode na neko od predavanja na ovu temu ili da popriča sa drugim roditeljima kakva su njihova iskustva. Postoje i edukativni spotovi i emisije na Jutjubu koji mogu da vam pomognu da lakše ovladate osnovama korišćenja uređaja koje vaša deca koriste.  I jako je važno da roditelji na otvoren i iskren način deci prezentuju kako da koriste nove tehnologije. Deci je i za realan  i za virtuelan svet potrebna pomoć roditelja i njihovo usmeravanje. Možda su današnja deca digitalno pismenija ali vi imate i životnu mudrost na svojoj strani.

Roditelji i digitalno detinjstvo