Zaštita dece i mladih od opasnosti na Internetu je globalni problem. Republika Srbija nije isključena, naša deca su takođe na meti. Kvalitetna i stručna edukacija jedna je od najbitnijih segmenata kada je reč o zaštiti dece na Internetu i na društvenim mrežama.

Rukometni klub ‘’Novi Beograd’’ dugi niz godina važi za jedan od najkvalitetnijih i najuspešnijih školi rukometa na ovim prostorima. Upravo je u organizaciji kluba sa Novog Beograda organizovana radionica za roditelje, decu iz škole rukometa i stručni štab na temu zaštite dece i mladih sportista na Internetu.  Predavanje je održala Katarina Jonev, edukator u oblasti zaštite dece i mladih na Internetu i društvenim mrežama i osnivač Cyber Atis projekta.

Predavanje je održano u svečanoj sali Skupštine opštine Novi Beograd.

  • Hvala rukometnom klubu Novi Beograd što je kao društveno odgovoran klub sa bogatom tradicijom i kvalitetnom školom prepoznao je značaj zaštite dece na Internetu i društvenim mrežama i od srca se zahvaljujem celom stručnom štabu, a posebno sportskom direktoru Akimu Komneniću na pozivu. Predavanju je prisustvovalo oko 200 roditelja i dece iz rukometnog kluba koji su odlično reagovali na predavanje i učestvovali u diskusiji. Cela suština predavanje je da mlade naučimo kako da postanu, ali i ostanu sigurni u sajber prostoru.

Komunikacija sa nepoznatim ljudima i različiti oblici sajber nasilja koje deca trpe – od maltretiranja porukama neprikladnog sadržaja, vređanja po verskoj, rasnoj, seksualnoj osnovi, uznemiravanje, postavljanje lažnih informacija, grupa na društvenim mrežama u kojima je cilj ismejavanje…sve su to problemi na koje se nailazi. Na velikom broju sajtova i na društvenim mrežama postavljaju se  nasilni i neprikladni sadržaji a svakako jedan od najtežih oblika ugrožavanja bezbednosti dece su pedofilija, zloupotreba u seksualne svrhe, mogućnost kidnapovanja i različitih ucena koje imaju posledice po fizičko i mentalno zdravlje napadnute dece. U porastu je i broj video igrica koje imaju krajnji cilj samopovređivanje dece i oduzimanje sopstvenog života.

Decu od malih nogu treba uputiti u bezbednosnu kulturu korišćenja Interneta i popularnih društvenih mreža. Treba ih usmeriti da razvijaju sajber identitete, da nauče kako da sačuvaju svoju privatnost, da se što manje izlažu rizicima u virtuelnom svetu i da pravilo ‘’što ne radiš u fizičkom svetu (npr. da razgovaraš sa nepoznatim ljudima, ne vređaš, ne pretiš…), ne treba da radiš ni na društvenim mrežama’’.

Predavanja u RK Novi Beograd: ZAŠTITA DECE NA INTERNETU