Uoči finalnog izbora za najlepšu devojku Srbije, kompanija Miss Yu je organizovala za finalistkinje edukativnu radionicu na temu bezbednosti na internetu. Radionicu je održala Katarina Jonev, višegodišnji edukator u oblasti zaštite dece i mladih na internetu i društvenim mrežama i autor knjige ,,Bezbednost dece na internetu – vodič za roditelje’’

– Želela bih da se zahvalim Kompaniji Miss Yu na pozivu da održim predavanje ovogodišnjim finalistkinjama na ovu bitnu temu. Obzirom da su devojčice i devojke najranjivija grupa korisnika društvenih mreža, odgovorni i posvećeni ljudi iz organizacije izbora za najlepšu devojku Srbije su želeli da devojke upoznam sa potencijalnim opasnostima kao i da im objasnim na koji način da ostanu sigurne na internetu. Finalistkinje su odlično reagovale na predavanje koje je bilo interaktivno, uz prezentacije, i mnogo primera iz ove oblasti kao i rešenja kako da postanu, ali i ostanu sigurne u virtuelnom prostoru. 

Opasnosti na društvenim mrežama je mnogo. Komunikacija sa nepoznatim ljudima i različiti oblici sajber nasilja koje devojke trpe – od maltretiranja porukama neprikladnog sadržaja, vređanja po verskoj, rasnoj, seksualnoj osnovi, uznemiravanje, postavljanje lažnih informacija, grupa na društvenim mrežama u kojima je cilj ismejavanje…sve su to problemi na koje se nailazi. Svakako jedan od najtežih oblika ugrožavanja bezbednosti su predatori na internetu, zloupotreba devojaka, različite ucene koje imaju posledice po fizičko i mentalno zdravlje žrtve. Činjenica je da su finalistkinje već sada popularne, da će im finale promeniti život i usmeriti dalje na razvoj karijera koje su odabrale. Internet i društvene mreže, ako ih pravilno budu koristile, će im doneti benefite i učiniti da se o njihovom radu i misiji čuje. Na buduću Miss Srbije će se veliki broj mladih i dece ugledati, cela Srbija i svet će je posmatrati i treba da zna kako da odreaguje na provokacije, ružne komentare, kome da se obrati ako joj neko zloupotrebi slike i njen lik’’ – rekla je Katarina Jonev.

Koja je najbitnija lekcija koje su finalistkinje naučile?

-Kao neko ko se bavi edukacijom i zaštitom dece na internetu, poslednjih godina imala sam veliki broj uspešnih radionica, što sa decom, što sa roditeljima, sa srednjoškolcima i mladima i iz iskustva znam, da je od izuzetnog značaja da mlade generacije od malih nogu pripremimo za život u virtuelnom svetu.  Finalistkinje sam uputila u bezbednosnu kulturu korišćenja interneta i popularnih društvenih mreža, a još bitnije je da sam ih usmerila na način da pravilno razviju svoje virtuelne identitete, da nauče kako da sačuvaju svoju privatnost, da se što manje izlažu rizicima u virtuelnom svetu i da pravilo ‘’što ne radiš u fizičkom svetu (npr. da razgovaraš sa nepoznatim ljudima), ne treba da radiš ni na društvenim mrežama. Devojke moraju da znaju da nisu same – u slučaju da dožive bilo kakvu neprijatnu situaciju, to ne treba da kriju ili stavljaju pod tepih – postoje mehanizmi i institucije koje će ih zaštiti. Kao i u stvarnom životu, bilo koji vid nasilja treba da bude prijavljen i sankcionisan – rekla je Katarina Jonev.

Predavanje o bezbednosti na internetu finalistkinjama izbora za Miss Srbije