Da li je nekada na internetu osvanula slika vašeg deteta a niste je vi postavili?
Sve više roditelja je zabrinuto za bezbednost svoje dece jer fotografije njihovih mališana često osvanu na internetu i bez njihovog znanja.


Naročito je to problematično ako fotografiju objave drugi roditelji koji ne vide u tome ništa strašno ili ustanove u koje dete ide. Vrtići, pogotovo brinu roditelje jer često objavljuju slike dece u aktivnostima, samo ponekad objavljujući slike blurovanog (zatamljenog ili zamućenog) lica dece. Školice jezika, školice sporta, kampovi, takođe objavljuju fotografije svojih najmlađih polaznika kao vid promocije svojih aktivnosti na društvenim mrežama. Takvo neodgovorno ponašanje često koriste raznorazni predatori koji vrebaju na internetu.

Roditelji jako često ne znaju kako da reaguju i da li je to uopšte dozvoljeno.

Ko sme da objavi fotografiju vašeg deteta na internetu?

Niko, apsolutno niko bez vaše dozvole – saglasnosti ne sme da objavi sliku vašeg deteta!

Kada je reč o vrtićima, na početku godine u vrtiću treba da vam se ponudi opcija da date saglasnost da vrtić sme da koristi lik vašeg deteta i da fotografije na kojima se nalazi i vaše dete sme da objavi (na sajt ili na profil društvene mreže).

Državni vrtići uglavnom ponude roditeljima da potpišu saglasnost, a ako ne ponude onda zakažite razgovor sa upravom vrtića i iznesite svoj stav po ovom pitanju.

Kada neko fotografiše i potom objavi sliku vašeg deteta BEZ VAŠE DOZVOLE odnosno saglasnosti, reč je o 2 krivična dela:

  1. Neovlašćeno fotografisanje
  2. Objavljivanje fotografija bez dozvole

(Krivični Zakonik Republike Srbije, član 145)

Po članu 153, osoba ima pravo da angažuje advokata i podnese tužbu po privatnoj osnovi. Na sudu je da odluči, ako do suđenja dođe, da li se radi o krivičnom delu ili ne.

To znači da imate pravo da tužite instituciju ili osobu koja je objavila sliku deteta ukoliko niste dali saglasnost i ako ste prethodno zamolili osobu/instituciju da fotografiju na kojoj se nalazi vaše dete ukloni.

OBJAVLJIVANJE SLIKA DETETA BEZ DOZVOLE